Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Warring Clans (1963)

2012. október 13. - Oldfan

Warring Clans 01.pngRitkaság az olyan csambara történet, amelyben a komolyság és a vidám elemek egyaránt megtalálhatóak. Ha pedig hozzájuk nindzsák is társulnak, szinte már túl szép a menyasszony. Attól tart az ember, valami idétlenségbe fullad a dolog.  Szerencsére ettől ezúttal nem kell tartani, arra egy kiváló rendező a garancia, aki képes keverni a stílusokat, de ugyanakkor stílusos is maradni. Ez a kavalkád mondhatni a mester védjegye lett, számos más rendezésében találunk hasonló megoldásokat. A Kill!, a Battle Cry vagy a Red Lion szintén ebbe a vonulatba tartoznak, azok kedvéért akik szívesen belekóstolnának a rendhagyó történetekbe.

Warring Clans 02.pngJavában tart a Takeda klán és az Oda klán küzdelme. Oichi Kittan, a Takedák egyik nindzsája megelégeli szívtelen urának módszereit és elszökik. Volt társai persze a nyomába erednek. Útközben összebotlik egy roninnal, majd egy mókás alakkal, aki azt állítja magáról, hogy valamikor ő fogja uralni Japánt. Kinoshita Tokichiro a neve, de igazán híressé Tojotomi Hidejoshi néven lesz. Remek állást és szép jövőt ajánl a szökött nindzsának, ha segít neki 300 puskát átcsempészni az Oda klán területére. A Bashuku klán, a kor szállítói, csinos summáért szintén beszáll a veszélyes vállalkozásba. Hősünket nem annyira a jutalom, mint a szállítók főnökének csinos lánya motiválja a csatlakozásra... és máris indulhatnak a trükkök, kalandok többszörös átverések.

Warring Clans 03.pngOkamotónak ez volt az első kalandfilmje, s rögtön klasszikussá lett. Persze itt sem hazudtolta meg későbbi önmagát, korántsem a hagyományos sémákat követi. Akció és fordulat, látványos összecsapás akad benne bőven, ahogy az egy nindzsafilmben elvárható. Ami rendhagyó, az a párbeszédekben megnyilvánuló rendkívül eredeti humor. Időnként Rejtő Jenő-i fordulatok bukkannak fel, amikor a szereplők a helyzetbe illő, de fölöttébb egyéni nézőpontjukat tálalják. (Okamoto részt vállalt a forgatókönyvből is.) Ehhez még rengeteg képi humor társul, olyan mennyiségben, hogy kár lenne próbát tenni a visszaadásukra. A zeneválogatás szintén különleges. Ahhoz, hogy egy középkori japán történethez hogyan lehet úgy hozzáilleszteni mindenféle rendhagyó stílusú zenét, hogy a néző mégse érezze zavarónak, már igazán hozzáértő kéz kell. Az eredmény lenyűgöző. A néző a hasát fogja a nevetéstől, miközben vérbeli kalandfilmet kap, nem eltúlzott paródiát. Azért nem pusztán a nevetésről  szól a film. Épp ez a rendező nagy erőssége, hogy szinte észrevétlenül viszi be a történetbe a realisztikus, sőt tragikus eseményeket, mégsem törik meg az alkotás stílusa. Japán eljövendő ura rendkívül mókás egyén, de semmivel nem jobb mint Takeda Shingen, a kisembereken éppúgy átgázol. Csak éppen az eszét is használja, nem pusztán a hatalmát. Okamoto mégis kedvelhette, mert élete vége felé a "Story of Hideyoshi" című kitűnő TV filmben visszatért a karakterhez. A színészek szemmel láthatóan nagyon élvezték a szokványostól eltérő felfogást. Az arc- és testjátékot maximálisan kihasználják, de nem mennek át ripacskodásba. Ott van még mindezekhez a méltán híres kameravezetése, a zenemű pontosságú koreográfia, a gyorsítás ügyes dramaturgiai alkalmazása és sejthető, mitől élvezetes a film.

Filmrendező jelölteknek kötelező stílustanulmány kellene, hogy legyen a mű. A nézőknek még inkább ajánlott. "Meesee" készített hozzá feliratot, egy bizonyos "nyitott" oldalon hozzáférhető. (Nem, ez itt nem a reklám helye.De aki ennyiből se jön rá...)

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr394823249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MoLi 2019.02.02. 20:56:41

Kedves Oldfan! Nagy érdeklődéssel olvasom a cikkeidet. Minden szempontból színvonalas, nem elfogult. Keresem ezt a filmet, de sajnos nem leltem meg sehol, tudnál segíteni. Üdv MoLi

Oldfan 2019.02.02. 23:14:59

@MoLi: Tessék, itt a link a fentebb említett magyarításhoz.
Küldj a szájtról személyes üzenetet a fordítónak. Nyitott szokott lenni az ilyen kérésekre, de nem a főoldalon, persze.
www.opensubtitles.org/en/subtitles/4198480/sengoku-yaro-hu

Majd idővel jelezz vissza, mire jutottál.
süti beállítások módosítása