Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Oda Nobunaga (1992)

2012. május 27. - Oldfan

 

A "WARLORDS" sorozatból Oda Nobunaga személye kihagyhatatlan. Ő volt az, aki a hosszú belháborús időszak után karnyújtásnyi közelségbe jutott az országegyesítéshez. A korszak kiemelkedő, éles eszű, ámbár meglehetősen különc viselkedésű hadura átalakította a az adott kor hadviselését. Japán egyik kis klánjába született, amelynek tulajdonképpen esélye sem volt a hatalom csúcsára kerülni. Oda ambícióit ez nem zavarta. Rájött, hogy gyorsan felbomló alkalmi szövetségek miatt senki nincs biztonságban. Ezért aztán soha nem hagyott ellenséget a háta mögött. Az elfoglalt területeken mindent fölmorzsolt, ami később veszélyes lehetett. Ezért pusztította el a harcos hegyi szerzetesek kolostorait is, ami életének egyik legvitatottabb eseménye mindmáig. Hadúr társaihoz hasonlóan élt a családtagok kiházasításával, de ha a szövetség nem bizonyult megbízhatónak, rokonság ide, rokonság oda, az illetőre semmi jó nem várt. Holland-portugál mintára szervezte át a hadseregét, tömegesen alkalmazva a szamurájok által megvetett lőfegyvereket. A lövészezredeivel söpörte el a kor másik katonai újítójának, Takeda Shingennek a klánját. Igaz, csak a neves ellenfél halála után, mint azt az Árnyéklovas (Kagemusha) történetéből tudhatjuk. Kiszámíthatatlan viselkedése sokszor a frászt hozta a közvetlen környezetére. (Pl: előzetes egyeztetés nélkül megkéri apja legnagyobb ellenségének a lányát.) Miután nem értették az indítékait, - többnyire 2-3 lépésre előre tervezett - kezdetben a saját alattvalói is ostobának tartották. Csak kevés feltétlen támogatója akadt.

1518 - Még javában dúlnak a hadurak közötti belháborúk. Az Oda klán örököse szembehelyezkedik az apjával, nem hajlandó hiúságból olyan csatába menni, amely biztos vereséget ígér. Pedig ez kockázatos, mert az örökösödési joga lehet a tét. Ám a fiatalember elszánt, mert tudja neki van igaza. Ez az eltökéltség vezeti akkor is, amikor a közvetlen környezetében senki nem látja át nagyszabású terveit, sőt, egyenesen eszelősnek tartják. Ám az idő egyre inkább őt igazolja, így támogatói akadnak. Nagy szüksége van rájuk, mert az egyik közeli hadúr hatalmas sereggel indul a főváros ellen az Oda birtokokon át. Választani kell, behódolnak, vagy harcolnak.

Nobunaga népszerűsége, bár szigorú, sőt helyenként kegyetlen daymio volt, egyre nőtt. Ennek az volt az oka, hogy a nép felismerte, ő békét hozhat a belháborúktól meggyötört országnak. Másrészt értett az egyszerű emberek nyelvén, nem nézte le őket. Társaságban nemest, kereskedőt, parasztot egyaránt egyenlő félként kezelt, leszámítva a hivatalos alkalmakat, ami abban a korban több, mint szokatlan volt. Magánéletét azonban tragédiák sora kísérte, igazi felhőtlen boldogság mondhatni sosem jutott neki. Watanabe Ken alakítását az eddigi legjobb Nobunaga megközelítésnek tartják Japánban. Valóban remekül hozza a szerepet, különösen az ifjú, vadóc örököst. A háttérben sztárok egész sora tűnik fel a fontosabb mellékszerepekben. Az első rész az ifjúkor eseményeit taglalja, az első diadaláig, igen szórakoztató, humorral bőven ellátott formában. A második rész már a nagyhatalmú hadurat mutatja be, a témához illő látványos, nagyszabású harci jelenetekkel.

Az alkotók alapjában véve pozitív hősként mutatják be az Oda klán leghíresebb urát, bár nem rejtik el személyiségének árnyoldalait sem. Szembekerül az egyébként nagyon szeretett apjával (Sonny Chiba) a hadi kérdésekben, könyörtelenül leölet szerzeteseket, rokonokat, vagy egy teljes ellenséges klánt, ha érdekei úgy kívánják. Ugyanakkor újjáépíti Kiotót, támogatja a kereskedelmet, belső rendet teremt, helyreállítja az Ashigaka Sógunátust. A korábban aszkéta életet élő ifjúból a hatalomban nagy "nőbarát" lesz. Az országegyesítésre nem a saját hatalmi ambíciói, hanem a nagyon szeretett apja és apósa álmainak megvalósítása vezeti. Összetett, korszakformáló személyisége méltó módon lett képernyőre víve.

Nem szokás az ismertetőkben, de ez alkalommal úgy érzem meg kell említenem a dvd "Making of..." részét. Mintegy 18 percben tárják elénk, hogy milyen hatalmas munka egy ilyen nagyszabású történelmi film elkészítése. Láthatjuk Sonny Chibát lovastól elvágódni, Watanabe kis híján a nyakát szegi Nobunaga különc lovaglási módját próbálgatva. Az ezúttal kisebb szerepet kapó, meglehetősen koros Wakayama Tomisaburo kivágott "beköpései" pedig még az alakításánál is szórakoztatóbbak. Kiderül, mekkora fizikai teher egy  esős jelenet előállítása a stábnak és a szereplőknek, miként az is, hogy egy korhű kimonóban kész kínszenvedés ülésből felállni. Szóval igazi, hiteles történelmi film ez még a háttér bemutatásában is. Aki meg szeretné nézni, annak jó hír, hogy "meesee" által létezik magyarítása. Az Opensubon fellelhető.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr364548613

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Count di Luna 2020.08.27. 05:44:42

Végre sikerült megnéznem. Nem igazán értem, miért nem csináltak még egy részt, ahelyett, hogy a végén gyorsan összefoglalják, ami még hátra van.

Oldfan 2020.08.27. 06:09:57

@Count di Luna: Sok oka lehet a film ilyetén lezárásának. Drága mulatság egy kosztümös film készítése és elhúzódó munka. A sok szereplő közül egyeseket más forgatási szerződés köt, menniük kell egy másik filmgyárba. A történet jelenformában sem éppen rövid. Nobunaga halála után már Mitsuhidéről szól a fáma, legalábbis egy ideig. Mostanra máe létezik egy hasonló saga az ő életét taglalva.
Ezekből egy is elég, hogy gyorsan rövidre zárják a dolgokat.

Count di Luna 2020.08.29. 01:53:36

@Oldfan: Egy filmet Mitsuhidéről is láttam, abban speciel Hideyoshival western stílusú párbajt vívtak a végén, puskákkal(!), ezen azóta is röhögök. Ellenben sokkal rövidebb volt, mint ezek a Warlords filmek.

Mondjuk az idei taiga is róla szól, eddig tetszik (csak Nobunaga színésze nem), kíváncsi leszek, milyen lesz a második fele.

A minap néztem egy alternatív sztorit, ahol Nobunaga lánynak született, de férfinak álcázza magát, persze ebből sok bonyodalom van, de elég szórakoztató volt (és a színésznő meglepően csinos pasiként is). Mondani sem kell, hogy jól beválaszt a románcaival, először Azai Nagamasával kavarja (aminek ugye nem lesz jó vége), aztán Mitsuhidével (ő szerencsére nagyon pozitív figura ebben).

A Nobunaga taiga összeségében jó volt (és részletes), bár az idegesítő sámánt pofoznám.
süti beállítások módosítása