Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Rise Against The Sword (1966)

2012. augusztus 15. - Oldfan

Akkor most csak egy rövid szösszenetet, de abban ne akárki szerepeljen. Azt hiszem, Toshiro Mifune ennek a kitételnek tökéletesen megfelel. A taglalt mű tökéletességére viszont már igen kevés pénzt tennék föl. Leginkább semmit. Ellenben a DVD-ért adtam némi pénzmagot. Mehetett volna jobb, de akár rosszabb helyre is. Maradok az utóbbi variációnál, így aztán keseregni nem fogok.

Rise Against The Sword 02.pngGoemon, egy parasztklán vezére sereget szervez és sikerrel hárítja el egy csoport rablóvá züllött szamuráj támadását a faluja ellen. Asakura, a környék földesura, aki harcban áll a szomszédos klánnal, szeretné maga mellé állítani a markos szomszédokat. Amikor kérését elutasítják, úgy dönt, maga száll harcba az ellenszegülő, nyakas parasztok seregével.

A "Hadurak korszaka" gyakran megfilmesített periódus a japán történelemben, de többnyire a szamurájok szemszögéből mutatják az eseményeket. Ez a film kivétel, mert a fölművelők életét állítja a történet középpontjába. A belháborús időszaknak viszonylag az elején vagyunk. A szamurájok osztálya fokozatosan kezdi átvenni a teljes népesség fölötti uralmat, de ez azért még korántsem eldöntött kérdés. Rengeteg kisebb-nagyobb sereggel rendelkező daimyo van a tartományokban. Ez még nem az az időszak, amikor több tízezres seregek csapnak össze. Most még 2-3 ezer ember is ütőképes erőt jelent. Kaga tartományban 7 erős, szabad parasztklán létezik, akik a teljes jogfosztás ellen küzdenek, gyakran sikerrel. Naginata.jpgA naginatát forgató földművesek sikerrel vehetik fel a harcot a szamurájkard ellenében. Goemeon, a parasztvezér ennek az időszaknak legendás alakja, valós személyiség volt. Nagyerejű, nyers természetű, ellentmondást nem tűrő vezér. Írástudatlan, de jókora ravaszság szorult belé, képes átlátni a rejtett szándékokat. A saját világában remekül eligazodik, ezért van tekintélye. Igazán Mifunének való szerep. Ugyanakkor korántsem hibátlan jellem. Durva a családján belül is, trágár, tele van előítéletekkel. Nagyobb léptékben nem képes gondolkodni, országos mértékben semmiképp. Nem ismeri fel az idők szavát. Annál jobban ismeri a helyi viszonyokat, a saját népét. Az ő érdekükben képes átlépni a saját korlátait. Így lehet hőssé, hiszen a boldoguláshoz önmagát is le kell győznie.

Rise Against The Sword 01.pngA film előnye, hogy tele van a korra jellemző karakterekkel. Vannak itt szűklátókörű parasztok és daimyók, akik a pillanatnyi érdeknél nem képesek tovább tekinteni. Feltűnnek szamurájjá lenni vágyó közemberek. Van csavargó ronin, aki pont ezért ismeri jól az országot és látja az eljövendő változásokat., bár nem tetszik neki, pedig a saját kasztjára vár fényes jövő. A film nem idealizál, megmutatja mindkét fél előnyös és hátrányos tulajdonságait. Így Goemon karaktere sem telepszik rá a filmre. Inagaki mester ezúttal nem a romantikus hömpölygést választotta alkotói módszerül, ami oly gyakran jellemzi a munkáit. Csak annyi pátoszt alkalmazott amennyi feltétlenül szükséges egy legenda bemutatásához. Különösen a szabad parasztok életének megjelenítése  tűnik hitelesnek. Mindenben azért nem tudom feltétel nélkül dicsérni a mozit. Erőteljes indítás után leül a történet, csak végére pezsdül meg egy kicsit. De nem eléggé. A végig készülő nagy leszámolás a parasztok és az őket rabigába hajtani készülő földesúr között elmarad, csak a pótlékát látjuk. Úgy tűnik, a stúdió komolyabb összeget nem volt hajlandó áldozni a befejezés érdekében. Az Interneten gyakran emlegetik úgy, mint Toshiro Mifune egyik "megélhetési moziját". Nem vennék rá mérget, - láttam azokból is, tényleg szörnyűek, pl. The Challenge ellen külön védőoltást ajánlatos kérni a megtekintés előtt,  - de megértem, miért írják. Sok benne az elszalasztott lehetőség. Viszont mint egy életmű része, fogyasztható.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr244693458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása