Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

The Story of Hideyoshi (Taikoki -1987)

2012. május 27. - Oldfan

Oda Nobunaga váratlan halála befejezetlenül hagyta az ország egyesítésre készülő hadúr nagy művét. Az egyik bizalmas embere vállalkozott rá, hogy befejezi az ura által elkezdett munkát. Ám a történet ennél messzebbről indul.

Egy fiatal vidéki szamuráj szerencsésen túlél egy vesztett ütközetet, földönfutóvá lesz, majd egy jóslatot követve "üldözni kezdi" a szerencséjét, ami az ígéret szerint csinos fiatal lány képében fog jelentkezni. Ő Saru, a "Majom", egy mókás képű és természetű, de igen tehetséges ronin. A kiszemelt ura sem sokkal különb. Egy eldugott kis hegyvidéki klán vezetője, akit a saját emberei sem tartanak túl sokra. Valami Oda Nobunaga, akit alig ismernek, még a közvetlen környezetében sem tudják hová tenni. A két különc találkozása viszont az évek során alaposan megváltoztatja Japán történelmét.

Okamoto Kihachi vitte filmre ezt a humorral fűszerezett történelmi drámát, amelyből azért a látványos harci jelenetek sem hiányoznak. Erről a méltán híres Japan Action Club gondoskodik, a helyi hagyományőrzők. Mozifilmbe illő tömegjelenetekkel, pazar kosztümökkel és erőteljes összecsapásokkal teszik emlékezetessé a történetet. Méltón ahhoz a korhoz, amit megjelenítenek. Az első rész Oda Nobunaga viharos felemelkedését mutatja be. Ő az első hadúr volt, aki reális közelségbe jutott az ország egyesítéséhez. A környezetében feltűnnek a korszak történelem formáló személyiségei, az ármányos Mitsuhide, a türelmes Tokugawa, meg persze Hidejoshi Tojotomi, aki most még csak "Majom", de ő fejezi majd be a Nobunaga által elkezdett munkát.

A film nagyon jó forgatókönyv alapján készült, igen fordulatos. A humortól jut el a drámáig, ezzel is érzékeltetve egy fiatalember jellemének fejlődését. Az idős Okamoto minden tudását bevetette. A jelenetek ritmusa lenyűgöző, mintegy képre vitt dallamokat látunk. A fényképezés ehhez illően mesteri, a zenére sincs panasz, mert a rendezőt ismerve, mondhatni kötelezően magas szintű. A hölgyek szépségére nehéz szavakat találni, a férfiak igazi szamurájok, még a háttérben szereplő statiszták is. Alig láttam még olyan TV-s feldolgozást, ahol ennyire ügyeltek a gondos részletezésre. A főszerepben pedig igazi sztárparádé van. Itt látszik meg, mennyire fontos a rendező. Okamoto mester kedvéért mindenki szívesen sorompó közé állt.

Ilyen nagyformátumú történet esetében mindig kulcsfontosságú a főszereplő személye. Vagy a hátán viszi a filmet, vagy süllyesztőbe küldi. Matsukata Hiroki alakítása garancia rá, hogy nem az utóbbi fog történni. Hosszú évtizedek óta állócsillagnak számít a szigetországi filmgyártás egén. Volt ő már jakuza, nindzsavezér, daliás szamuráj, meg a jó ég tudja hogy micsoda. A népszerűsége töretlen. Nem okoz csalódást, de a személyes véleményem szerint ezúttal igazán kiemelkedőt nem tőle látunk. Shibata Kyohei "ellopja a showt" a "Majom" szerepében. Igaz, sokkal gazdagabb a szerepe. Lehet mókás, féktelen ronin, zöldfülű szamuráj, találékony parancsnok, szerelmes ifjú, és végül, az ország élére emelkedő Tojotomi nagyúr. Lubickol is a különböző karakterek megformálásában.

Még valakiről szeretnék szót ejteni. A sokak által, köztük  általam szintén kedvelt Sonny Chibáról. Tőle először láttam olyan alakítást szamuráj történetben, ami a harci jeleneteken túl színészileg is megfogott. (Nindzsa és harcművészeti mozikkal lett ő igazi sztár, nem szamuráj alakításokkal.) Sajnos, pont az általa megformált Mitsuhide kedvéért tértek el a történelmi hűségtől, ami neki ugyan jó epizódokat hozott, de számomra zavaró volt, mert tudtam, ez nem így történt a valóságban. Továbbá a film vége, Hidejoshi hatalomra kerülése, kissé elsietett lett. Talán elfogyott a pénz? Igaz, Kihachi mester a rákkal a küzdött, a fizikai gyengesége esetleg magyarázat lehet a kapkodós lezárásra. Az utolsó 15 percre eltűnt az a gondosság, ami addig olyan élvezetessé tette a filmet. Ezen kis baki ellenére mindenkit biztatok a megtekintésére. Aki magas színvonalú, szórakoztató, többségében hiteles alkotást szeretne látni erről az izgalmas korszakról, nem fog csalódni, ha rászánja az idejét.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr994548558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Count di Luna 2020.07.27. 06:58:24

Sonny Chiba kedvéért néztem meg, és ő tényleg nagyon jó is, bár onnantól, hogy a sógunt lelövi (the fuck?), eléggé hitetlenkedve szemléltem az eseményeket. Honno-ji max videojátékokban szokott így lezajlani drámai párbajjal meg minden :D A végén meg külön szép, hogy Mitsuhidének szeppuku közben még van ereje egy drámai monológra, amit mindenki szép udvariasan végighallgat. Meglehetősen operai finálé :D (Nem az első eset, hogy drámaibb/hősiesebb a halála, mint valójában, de azért ez már kissé túlzás volt.)

Hogy a titokzatos Mary Sue papnő minek kellett, azt nem tudom, biztos valakinek a barátnője volt a színésznő XD

Oldfan 2020.07.27. 09:09:12

@Sieglinde Wälsung: Ahogy fentebb írva vagyon, Okamoto több mindenben eltért a történelmi hűségtől a fordulatok kedvéért. Nobunaga valóban elűzte az utolsó Asikaga sógunt, de hogy pontosan mi lett vele, máig sem tisztázódott. Akár így is meghalhatott. A japán televíziók "Hadurak" sorozatára jellemző, hogy egy-egy népszerű színészre szabják őket, és belefér náluk, hogy minél jobb "domborítási lehetőségeket" írnak a forgatókönyvbe.
Sue szerzetesnő valószínűleg azért kellett a filmbe, hogy valaki némi női gyöngédséget vigyen a sok, karddal hadonászó férfi közé. :)
Chiba az Oda Nobunaga életét feldolgozó filmben is szerepel a történelmi sorozaton belül, így új vadászatra indulhatsz, ha kedved van rá.

Count di Luna 2020.07.29. 16:52:47

@Oldfan: Arra is vadászok, nekem bőven elég angol felirattal, ha volna tipped, hol lehet megtalálni a filmet :D

Mondjuk a róla szóló hosszabb taiga drámát is leszedtem már :D
süti beállítások módosítása