Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Incident At Blood Pass (1970)

2012. július 06. - Oldfan

Kurosawa, Mifune, Yojimbo. Teljességgel nyerő hármas. Legalábbis a felkelő nap országától nyugati irányban. Japánban ugyanis nem rajongtak a nagyszájú, tiszteletlen, öntörvényű ronin alakjáért. Valószínűleg ezért van, hogy nincs túl sok Yojimbós mozi, mert a négy azért nem mondható nagy számnak. Valahogy mindig baj volt a forgatással. A csúcsmozinak szánt Goyokin eredetileg szintén ebbe a projectbe tartozott, de aztán Gosha összeveszett Toshiro Mifunével a történet vezetésén, meg a "Császár" igencsak sokallta a Szibériába illő hideget a spártai forgatási körülményekkel. Ez a film viszont elkészült. Inagakival könnyebben szót értett a főszereplő, bár az sem mindig volt így.

Incidens At Blood pas 03.pngYojimbo egy olyan megbízatást vállal el, amelynek az elején azt sem tudja, hogy hová kell mennie és mi lesz a feladata. Egy isten háta mögötti hágó fogadójában iszogat és vár, hogy végre történjen valami. Van ott néhány lézengő alak, köztük egy menekülő bűnöző, egy rendőr, egy jakuza, no meg a már eleve ott lakók. Yojimbo gyanítja, valaki nem az, akinek mutatja magát. Jó lesz rájönnie, ki az, mert néhány valóban veszélyes kinézetű egyén szintén feltűnik a színen. Kinek szól a csapda és ki állította? És miért? Mindenképp ki kell deríteni, mert a tanúk ugye fölöslegesek. Még jó, hogy ő senkiben nem bízik, és ebből az elvéből ezúttal sem enged.


Incidens At Blood Pass 04.pngEz volt a negyedik, egyúttal utolsó film a Yojimbo karakterrel. A Toho az akkori japán filmgyártás négy jelentős színészét nyerte meg a forgatásra. Mifune Toshiro, mint mindig, biztosan hozza a figurát. Yojimbója harsány, tiszteletlen, szakébarát, éleseszű és halálos. Katsu Shintaro, a kirúgott orvos szerepében, méltó társa. Ahol megjelenik felforrósodik a hangulat, kiszámíthatatlanná válik a légkör. Nakamura Kinnosuke a megszállott és elvakult rendőrként az európai ízlésnek kissé túljátszotta a szerepét. Bár valószínűleg a bürokratikus szamuráj társadalomban léteztek ilyen "ki az úr, ha én nem" típusú hivatalnokok. Méltó ellenpontja Ishihara Yujiro, aki bemutatja, egyetlen botlás miatt hogyan mehetett tönkre egy ember élete, ha túl mereven értelmezték a törvényeket.

Incidens At Blood Pass 02.pngA történet első fele ugyan lassú felvezetésű, de azért történnek benne olyan apróságok, amelyeknek a későbbiek során szerepük lesz a történet formálásában. Mai szemmel nézve kissé elnyújtották ezt a szakaszt, mármint hogy minden konfliktus összesűrűsödjön a hegyi fogadóban. Onnantól fogva viszont igazi thrilleres, feszült légkör uralkodik. Gyakran fordul a kocka, nem tudni ki-kivel van és mi a célja, vagy az egész helyzet miről is szól. Csak annyi bizonyos, kevés túlélő lesz. A leszámolás jelenetben Katsu mester hatalmas vívóparádét mutat be. Nem csoda, végre nyitott szemmel harcolhat, nem úgy mint a Zatoichi filmekben. Van néhány igazi specialitás is a filmben, amikkel még nem ruházták fel eddig a fő karaktert. Yojimbo itt először habozik, tétovázik, sőt visszaretten, ha a személyes érzelmek kerülnek szóba. Mindenképpen új vonásai ezek. A másik igazi ritkaság a Kawanakajima Jindaiko dobzenekar sajnálatosan rövid, ám így is pazar bemutatója. Igazi csemege. A film Mifune saját produkciójában készült el. A mester nem volt szerencsés a saját vállalkozásával, sosem kapta meg azt az elismerést producerként, amely színészként kijutott neki. A Yojimbo karaktert a nyugati közönség mindig többre tartotta, mint a japánok, mert túl harsány volt hagyományos jótevő szamurájnak. Az, hogy a tekintélyt semmibe veszi, valószínűleg szintén kevéssé volt nyerő a szigetországban.

Incidens At Blood Pass 01.pngEz a film lett Hiroshi Inagaki hattyúdala. Méltó egy életmű lezárásához. Többé nem kapott rendezési lehetőséget, pedig a film korántsem azt mutatja, hogy kiégett volna. Érződik rajta a nyugatias történetvezetés,  a kor hasonló hollywoodi produkcióira emlékeztet, de ezúttal jó értelemben használva a jelzőt. Ugyanis profi az egész felépítés és a kivitel. Pont a fentiek tették/ teszik lehetővé, hogy Japánon kívül nagyobb a sikere, mint odahaza. Az Internet kommentárokban ilyenkor írják, hogy "recommended." Szerintem is az. A lenti zene remélhetőleg kedvet ad a megtekintéséhez. Nagyon vigyáznak a mozira, minden mást letiltottak, még a trailereket is. Én legalábbis nem tudtam élő linket fölhajtani.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr764631472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása