Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Nemuri Kyoshiro 11 - The Human Tarantula (1968)

2013. március 04. - Oldfan

Az előző rész sikere után a DAIEI igyekezett megőrizni az újra felfedezett értékeket, sőt újabbakat belevinni. Sikerült nekik.Lássuk, miként.

Nemuri 11-B.pngA sógun két gyermeke (fivér-nővér), egy távoli tartomány eldugott szegletébe lettek száműzve, miután hivatalosan a fiú "elhunyt". A mentálisan terhelt testvérpár perverz, szadista "játékokkal" éli ki vágyait, a környékbeli lakosság nagy nyomorúságára. Nemuri pont arra jár, mert a szülei sírját akarja meglátogatni. Egy fiatal rokonára szemet vetett a romlott lelkű hercegnő, sőt magát Nemurit is célba veszi. Közben egy sóguni vizsgálóbiztosnak jut az a kellemetlen feladat, hogy "elrendezze" a pár viselt dolgait, úgy, hogy a köznép és az udvar egyaránt elégedett legyen. A felbosszantott vörös hajú ronin szintén "rendezésre" szánja el magát, a maga módján értelmezve a törvényt.

Nemuri 11-A.pngVérbeli "nemuris" történet. Sötét, nyomorúsággal és halállal teli, méltó a különc, cinikus ronin kalandjainak a sorába. Az emberi állatkert széles skáláját vonultatja fel, de nem kéjeleg a részletezésében. Pszichológiailag megalapozottak a karakterek és ez realista színezetet ad az egyébként nyilvánvalóan eltúlzott helyzeteknek. A vegytiszta gonoszság és bomlott elme ilyen jól még nem volt bemutatva a sorozaton belül. Hősünk méltó ellenfeleket kap. Az ellenpontozás a tiszta, egyszerű karakterekkel történik, akik a köznép soraiból kerülnek ki. A felbomló, erkölcsileg lezüllött sóguni udvartartás bukása megjövendölhető.

A film látványos, szép kivitelű. Kellően eseménydús a története, a fordulatok ügyesek benne. A rendező, Yasuda Kimiyoshi, kalandfilm specialista volt és ez itt meg is látszik. Precízen adagolja az izgalmakat. Ichikawa remekül hozza a figurát, de a többi szereplőre sem lehet panasz. Egyedüli talán az lehet kifogásolható, hogy helyenként már-már a "vadromantika" eszköztárára jellemző váltásokkal élnek az alkotók. Azért, kalandfilmről lévén szó, annyira nem zavaró a dolog.

Szórakozni vágyóknak ajánlom, különösen azoknak, akiket vonz a "noir" hangulat, ami azért nem lett túl nyomasztóra véve.


A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr365101693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása