Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Nemuri Kyoshiro 10 - The Ronin Called Nemuri (1968)

2013. március 02. - Oldfan

Az eredetileg 12 részes sorozat a 6. rész után kissé leült, önismétlő lett, sőt két meglehetősen gyengécske mozi is "becsúszott". Érzékelvén a problémát, a stúdió komoly lépéseket tett a közönség visszahódítására.

Nemuri 10-B.pngA Saeki klán nagy bajban van. Két magas rangú szamuráj vetélkedik a hatalomért, miközben a haldokló klánfőnök lánya hazafelé igyekszik, hogy mentse, ami menthető. Nemuri ismét rosszkor van rossz helyen, egy gyilkosság szemtanúja lesz. A hírneve előtte jár, így mindkét fél igyekszik a maga oldalára állítani. El sem tudják képzelni, hogy valakit állás és pénz hidegen hagyhat. Aminek a csengésére egyébként érkeznek a harcosok, néhány igazi kardművésszel a soraikban, de akad olyan is, akinek rejtett szándékai vannak. Nemuri persze fütyül az egészre, sem az állás, sem a pénz nem érdekli. A probléma az, hogy ezt senki nem hiszi el neki, ahhoz pedig túl gyanús, hogy futni hagyják...

Nemuri 10-A.pngMár a kiinduló helyzet ígéretes, valószerű, és világos, de később van még néhány beépített csavar a történetben. A DAIEI stúdió alaposan megerősítette a költségvetést, látszik is a kivitelezésen. A veterán Tanaka Tokuzo biztos kézzel vezette a forgatást, melyre kiváló színész-harcművész gárdát szerződtettek. A kaszkadőr gárdával ugyanez a helyzet. (Így nem csoda, hogy fölöttébb sűrűn húznak kardot.) A helyszínek és a fényképezés túlzás nélkül mondható pazarnak. A legjobb mégis a forgatókönyv, amely igen fordulatos, kalandokkal teli. Számos mozgalmas jelenetet írtak bele, de drámai percekre szintén futotta. Ichikawa ereje teljében volt, színészként és harcművészként egyaránt. Mondhatni minden összejött. A végeredménnyel elégedett volt a korabeli közönség, de a mai sem léphet fel érdemi kifogással.

Jó tempójú, a mostani igényeket ugyancsak kielégítő, nívós kalandfilm. Véleményem szerint a 4. és a 12. részek mellett a sorozat egyik legjobbja. Az "old school" stílusú szórakoztatás mintadarabja. Mindenkinek ajánlom.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr755101677

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása