Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Nemuri Kyoshiro 08 - The Sword That Saved Edo (1966)

2013. február 22. - Oldfan

A siker csalfa nőszemély. Megszédíti az embert, újabb táncba hívja, de közben alaposan rátapos a bütykére az elcsábulónak. Így járt a DAIEI, amikor a kezdeti sikereken felbuzdulva különösebb elképzelés és alapos elemzés nélkül láttak neki az újabb epizód leforgatásának.

Nemuri 08-B.pngSzokatlan rablás történik Edo egyik nagy olajkereskedőjénél. A tettes békésen bújócskázik a kárvallott unokájával, miközben nyüzsög a rendőrség. A tulajdonos lapít. Nemuri kedveli a titkokat, de azt azért ő is furcsának találja, hogy egy halottal tévesztik össze, sőt, egyesek azon vannak, hogy az említett állapotban maradjon az illető. A kíváncsi ronin nekilát a szövevényes ügy kibogozásának és olyasvalakivel kerül szembe, akinek az alapcéljával tulajdonképpen egyetért. De az a kis különbség viszont erős vízválasztónak bizonyul a gyakorlatban.

Nemuri 08.pngNem szeretnék mellébeszélni. Számomra ez a film a sorozat leggyengébb darabjának számít. Pedig a kiinduló helyzet egyáltalán nem rossz. Mi siklott hát félre? Legfőképp az eseménysor. Az ígéretes indítást nyögvenyelősen hosszú magyarázkodás követi. Titokzatosnak szánták, de csak kusza lett. Szereplők üldögélnek, sétálnak, miközben nevek és rokonsági fokok röpködnek a levegőben. A kardok először a 40. percnél kerülnek elő, ami egy kalandosnak szánt sorozatnál nem szerencsés dolog. Ennél már csak az volt butább döntés, hogy ezt a szövegközpontú filmet Misumira bízták, akinek az akció építés volt az erőssége. Ő bizony csak kínlódik, sikertelenül próbálja képre vinni a nem neki való mozit. Ez két meghatározó melléfogás volt, nem csoda, ha helyenként a film csöndes unalomba fullad. Mindössze 2 harci jelenet van, ahol azért a rendező felvillant valamit abból, miben is volt mester. A magam részéről a hibák közé sorolom, hogy ez igazából nem Nemuri történet, hanem egy szamuráj bosszúdráma, amibe a különc rezes hajú ronin tulajdonképpen nem illik bele. A kivitel egyébként szép, a fényképezés kifejezetten jó, a szereplők is hozzák, amit lehet, mégis valahogy légüres térben mozognak. A végén jönnek a "mindent bele" látványosságai, amik mentik a menthetőt, már amennyire lehet. Megőriztem, hogy teljes legyen a sorozat, de sűrűn nem tűzöm műsorra a házi vetítéseken.

Csak gyűjtőknek és Misumi rajongóknak merem ajánlani.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr515083803

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása