Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Satan's Sword II. - The Dragon God (1960)

2012. október 27. - Oldfan

Satan's Sword 2-B.pngA történet ott folytatódik, ahol a Sword of Doom befejeződik. A gonosz Tsuke Ryunosuke sikerrel elmenekül a Shinsengumi haragja elől, de hamarosan a nyomába ered Utsugi Hyoma, aki a bátyját akarja megbosszulni. Ismét előkerül Hama hasonmása, és máris együtt vannak a folytatás legfőbb elemei. Számos valós, történelmi alak is felvillan egy-egy rövid jelenetben erősítve azt a hatást, hogy a főhőshöz hasonló karakterek valóban éltek abban a történelmi korban, talán ő maga is létezett. (Ez azért vitatott, sokan számos más szamurájból egybegyúrt alaknak tartják.)

Satan's Sword 2-C.pngA folytatás mutatja meg igazán, miért népszerű még ma is a regény. Igényesen vezetett történet, ahol a valóság és fikció remekül egybeáll. Ez a rész már egyértelműen a kalandokról szól. Ryunosuke bejárja Japán nagy részét, számos kalandja van, belekeveredik a Teng To lázadásba, és így tovább. Mellette egyre több érdekes jellem tűnik fel, és bár a kardok kevesebbet kerülnek elő, de a cselekmény igen fordulatos. Alaposabb odafigyeléssel elkülöníthető a folytatásokban megjelent regény írástechnikája. Érezni lehet, egykor hol záródott le 1-1 epizód, csábítva az olvasót a további keresésére. A szamurájkor sok jellegzetes eleme található meg, amihez számos rendkívüli, új mozzanat épül be. Volt fantáziája az írónak, nem vitás.

Satan's Sword 2-A.pngRyonosuke itt sokkal emberibb, mint előtte bármikor. Egyre inkább kezdi felismerni, hogy ő maga az életének a megrontója, emberi vágyak jelennek meg benne, a fiát keresné, sőt elveti a "kard útját". A múlt bűnei viszont tovább üldözik,  a halálos veszélyessége szintén megmarad. Egy robbanásban a szemei megsérülnek, de a harci képessége nem változik. Az igazi kardforgatót nem zavar olyan "apróság", hogy nem látja az ellenfelet. Legfeljebb az európai nézőt, de errefelé sem mindenkit. Bár én ismerek kivételt...:) Úgy tűnik, megérinti egy igaz szerelem, de ő tudja, akit szeret, arra bajt hoz, így soha nem kötelezi el magát. A "Sárkányisten hegyénél" összesűrűsödnek az események. Kifejezetten látványosak a helyszínek, Hyomával a döntőnek ígérkező összecsapásra egy szakadék szélén kerül sor, de... De jön a folytatás.

Ez a rész nem mérhető a társadalom kritikai elemekkel bővel ellátott első alkotáshoz, de mint fordulatos, élvezetes kalandfilm kifejezetten jó.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr204823270

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása