Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Shinsengumi Chronicles (1963)

2012. augusztus 11. - Oldfan

Shinsengumi 04.jpgSZAMURÁJKÉNT AKAROK MEGHALNI! Ezzel a feltett szándékkal csatlakozik az ifjú Jamazaki a Shinsen csoporthoz. Ettől nem térítheti el sem a szerelem, sem számos keserves tapasztalat. Az idealista célokat hajszoló ifjú hamarosan szembesül a kiábrándító valósággal. De egy szamuráj belső tartása akkor mutatkozik meg, ha megküzd minden akadállyal.  A nagy kihívás pedig a lázadók egy erős csapata, amely magát a császárt szemelte ki célpontul. Ki kell deríteni a hollétüket és lecsapni rájuk. Ám egy zavaros korban nehéz eldönteni kiben bízhat az ember, egy szűk helyen vívott véres kavarodásban még nehezebb életben maradni. Különösen, ha a politikai taktikázás  miatt a szövetséges sem biztos hogy barát...

Történelmi háttér: Az 1860-as évekre a Tokugawa Sógunátus a tönk szélére jutott. A társadalmat megrázta az amerikai Perry kapitány flottájának érkezése, amely bebizonyította, hogy Japán mennyire lemaradt a világ más részeinek fejlődésétől. Hamarosan megindult a csempészáruk özönlése, köztük a lőfegyvereké is. A vidéki klánok parasztokat fegyvereztek fel és hatalomátvételre készültek. (Ezt jól mutatja be a Tom Cruise-féle Utolsó szamuráj.) A sógun nem volt képes szembeszállni a lázadókkal, akik az életére törtek, a császár elrablását tervezték, hogy kikényszerítsék a Sógunátus bukását. Ekkor váratlanul vidéki roninok, parasztból lett szamurájok jöttek a segítségére, akiket régebben az ő segítségük mentett meg a daimyók(nagyurak) önkényétől. Ezek az emberek megpróbálták feléleszteni a régi szamurájerkölcsöket egy korrupt, elmaradott társadalomban. Idealisták, igaz szamurájok és válogatott gégemetszők egyaránt voltak köztük. Szigorú szabályokat hoztak, de eleinte csak kevesen tartották be őket. Kegyetlen büntetések és belharcok után a csoport megerősödött. 1861-ben vívták a legnevezetesebb csatájukat, amely ennek a filmnek a fő eseménye és a megdicsőülésüket hozta...egy időre. A megítélésük máig változó. Egyesek számára véreskezű gyilkosok, akik a saját népük ellen harcoltak, másoknak igaz, becsületes szamurájok, akik sajnos egy elavult társadalmat próbáltak megmenteni. Túlélőjük 1867-re nem maradt.

Shinsengumi Chronicles 03.pngEz a film egy Shinsengumi kém emlékiratai alapján és túlélő rokonok visszaemlékezéseit felhasználva készült, ezért az egyik leghitelesebb verziója az eseményeknek. Jellemző a téma fontosságára, hogy Ichikawa otthagyta a félig leforgatott filmjét, annyira benne akart lenni ebben a munkában. Az is jellemző, hogy ezt megtehette. Egy tőle kisebb sztár egy életre kiírta volna magát a japán stúdió urak kegyéből. Ichikawa ahhoz sem járult hozzá, hogy megnagyobbítsák a szerepét a forgatókönyvben vagy kedvezőbb beállításban jelenjen meg. Kenji Misumi az előző évben a Destiny's Son-nal komoly rendezői sikert ért el. Az ott elkezdett stílust tette még karakteresebbé. Feszes történetvezetés, realista megközelítés, pazar képkomponálás, jó színészvezetés jellemzi a tehetséges rendező munkastílusát. Külön érdem a történet drámaiságát fokozó, képre komponált, egyedi zene, ami már a Destiny's Son-nak is az erénye volt. A zeneszerző Saito Ichiro megérdemli a neve megemlítését. Ichikawa és Wakayama parádéznak a szerepeikben, de a kisebb karaktereket is élvonalbeli színészek alakítják. Tomisaburót ebben a moziban először láttam igazi drámai szerepben, nem kalandfilmben. Mennyire más, mint - az egyébként remek - csambaráiban. Számomra már ettől emlékezetes marad Misumi rendezése.

A mozi az 1950-es, ' 60-as években kiforrott szamurájfilmek jellemző darabja. Megmutatja, milyenek voltak a régi stílusú mozik a sorsfordító 1965-ös év előtt, amely aztán átalakította a szamurájhősök arculatát. A nagy gondosság és a korrekt kivitel ellenére sem lett kiemelkedő alkotás, de jó, az igen. A hozzá összegyűjtött anyagot azóta számtalan más TV sorozatban és nagyfilmben használták fel.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr174693449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Wostry Ferenc · http://geekz.444.hu 2012.08.14. 21:13:55

csúcs blog! (tartalmas komment, tudom :)

Oldfan 2012.08.18. 15:08:17

@Wostry Ferenc: Szószátyárnak tényleg nem mondanám...:) Köszönöm. Jól esik olyasvalakitől, aki a keleti mozik területén otthon van. Pár éve a "Kungfu kedd" írások alapján válogattam fordításra néhányat a Shaw Brothers mozik közül.
süti beállítások módosítása