Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Ronin Gai (1990)

2012. augusztus 03. - Oldfan

A Roninok utcája a japán filmművészet egyik  nívós darabja. Egyre fokozódó feszültséggel rendelkező, jól felépített történet, melyet kiváló színészek sora visz vászonra. Közöttük a legnagyobb név a színész legenda Katsu Shintaróé, akit Zatoichi-nak, a vak jakuzának a megformálása tett világhírűvé, és akinek ez volt az utolsó játékfilmje. A néző bepillantást nyerhet a Tokugawa Sógunátus hétköznapjaiba, közvetlenül a szamuráj kor bukása előtt. A színpompás kivitelű, drámai történet a maga nyers valóságában adja vissza egy pusztuló erkölcsű világ végnapjait.

Ronin Gai 01.pngEdo egyik eldugott külvárosi részén a prostituáltak tengetik életüket, próbálván fennmaradnia nehéz kenyér által. Gennai, a kilátástalansága miatt iszákossá lett harcos visszatér a szerelme közelébe, akivel egyfajta zavaros, "se-veled-se-nélküled" kapcsolatban áll. Rajta kívül még néhány gazdátlan szamuráj próbál valamiképp kenyérhez jutni és lesik a szerencsét, hogy gazdát találhassanak. Mindhiába, pedig minden, számukra méltatlannak tartott munkába belevágnak. Egyedül Bika,(Katsu) az örömlányok önjelölt tanítója és pátyolgatója kap egy várva várt, ám megalázó ajánlatot. De az éhség nagyúr. A csöndesen csordogáló napok unalmát sorozatos gyilkosságok forgatják fel. A "lányok" kenyérkeresete kerül veszélybe. A roninok a vérmérsékletük szerint fogadják a dolgokat, a közönytől a szenvedélyes haragig. Ám a nincstelenek tűrésének is van határa.

Ronin Gai 03.pngSzerelem és önfeláldozás áll szemben a hatalom önző, a tisztességre már látszat szinten sem adó parancsuralmával. A nélkülöző, megalázott gazdátlan szamurájoknak, (roninoknak), olyan harcba kell indulniuk, mely szinte megnyerhetetlennek tűnik. De van, amikor a becsület és az önérzet nem engedi, hogy az esélyeket mérlegelje a harcos. A drámai feszültséget  és az egzotikumot kedvelők  egyaránt  megtalálhatják a kedvükre valót, de akik a szamuráj mozik hagyományosan extravagáns harci jeleneteit szeretik, szintén nem fognak csalódni. A történet lassan építkezik, a lecsúszottak világát mutatja be elsőként, majd jönnek a feszültség emelő gyilkosságok. Kibomlik a fő karakterek háttere, míg eljön az a pillanat, amikor elszabadulnak a szenvedélyek és a kardok.

 Ronin Gai 02.pngÉrdekesség: Katsu már nagyon beteg volt a forgatás idején, rákkal küzdött. A kórházból hozták ki a forgatások helyszínére. A szakálla nem véletlen, a leépülését álcázzák vele. Nem meglepő, hogy csak pár közelkép van róla a filmben. Ezért nincs harci jelenete sem, fizikailag már nem bírta volna. Ám színészileg kiválóan teljesít. Egyébként az orvosai tanácsa és ellenkezése ellenére whiskeyt ivott és szivarozott az utolsó percig a kórházban is. Igazi önpusztító életet élt. Mintha „Bika” karakterét akarta volna átvinni a valóságba. A filmnek egyébként más feldolgozása is létezik még régebbről, de ez a híresebb, pont Katsu szereplése miatt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr354667898

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása