Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)

2012. június 03. - Oldfan

 A japán hadurak élete bőséges anyagot biztosít a TV társaságok számára. Ezúttal egy mifelénk kevésbé ismert, de a felkelő nap országában jó nevű klánúr került terítékre.

Az ifjú Masamune, miután értesül Oda Nobunaga haláláról, úgy dönt, átveszi az országegyesítő szerepét. Ennek legjobb módjának az tűnik, ha gyorsan leigázza a szomszédos urakat. A célja felkelti az akkor legnagyobb hatalommal rendelkező Hidejoshi figyelmét, ami korántsem mindig jelent jót. Ezért az engedetlen daimyo felesége hamarosan túszként indulhat Kiotóba, ő maga pedig kisebb birtokot kényszerül átvenni egy új helyen, távol a családi örökségtől. A rokonságon belül sem mennek jól a dolgok, az lesz az ellensége, akire senki nem gondolna. Ám a zabolátlan ifjú megtörhetetlenül járja tovább a maga útját, várva a nagy lehetőséget.

A Date klán korántsem tartozott a nagyhatalmú, nagy létszámú fegyveres erővel rendelkező klánok közé. Viszont a harcosainak kiképzése, fegyelmezettsége, a harcban tanúsított rendkívüli kitartásuk még a szamurájok egyébként önmagukkal eltelő világában is legendásnak számított. Tény, hogy egyszer 500 fős csapatuk szállt szembe mintegy 10 ezer ellenséges harcossal, és nem bírták megsemmisíteni őket. Ez igen árulkodó adat a harci értékükről, még akkor is, ha a terepviszonyok őket támogatták. Masamunét a kortársai igazából nem tudták hová tenni. Katonai erényeit még az ellenségei sem vitatták, de ugyanakkor leginkább „vidéki bugris”-ként emlegették egymás között.

Életútja változatos volt. Megjárta a poklot, többször is hajszálnyira volt a lefejezéstől, de mindig visszakapaszkodott a hatalomba. Nagyon értett a meghökkentéshez, egyértelműnek látszó vádakat volt képes a maga javára fordítani. Egyszerre volt véreskezű hadúr, jó ízlésű művészetpártoló, önfejű vezető és ravasz politikus. Időnként meglepő együttérzést mutatott a nehéz helyzetben lévő alantasok iránt, ami a kortárs nagyurakra nem volt jellemző. Egyesek szerint titkos keresztény volt, bár ezt tényekkel nem lehet igazolni. Nem csoda, akkoriban kizárt dolog volt, hogy egy hadúr nyíltan követhesse a betiltott vallást. Az viszont megint ténykérdés, hogy a jelképeiket ügyesen használta a maga javára, és az átlagnál nagyobb megértéssel viszonyult hozzájuk. Gyakori jelzője a „későn született”, ami teljesen érthető. Amikorra felnőttkorba lépett, már eldőlt a hatalmi harc, nem volt lehetősége példaképének, Oda Nobunagának  a nyomdokaiba lépni.

Bár Masamune életének jelentős része a csatamezőkön telt el, ilyen szempontból némileg adós marad a feldolgozás. Vannak ugyan ütközetek, látványos kosztümökkel, de korántsem olyan megjelenítésben, mint amennyit az életútja felkínálna. Ilyen téren határozottan hiányérzetem van a sorozattal. Talán a The Story of Hideyoshi ötvözte legjobban a politikát a kalandokkal és csatákkal. A címszereplő Takahashi Hideki ugyan kissé idős már az első rész ifjú harcosának megformálásához, de a későbbiekben ez eltűnik. Harcosként meggyőző, családi tragédiáinak sora pedig módot ad valódi színészi eszközök bevetésére. Az alakítását nem érheti elmarasztaló szó, csakúgy, mint a többi társáét sem. Számos jól ismert arcot láthatunk viszont, például Ishibasi Renjit, vagy Isao Natsujagit. Számomra újdonsággal szolgált a Tojotomi klán örökösödési viszonyainak taglalása - igen durván intézték el azokat, akik kiestek a kegyből - és annak részletezése, mi történt Nobunaga halála után.

A közismert felfogás az, hogy Hidejoshi különösebb vita nélkül lépett az örökébe, de itt nem ez volt a benyomásom. A gyorsan bomló szövetségek, kényszerházasságok pedig olyan sérelmeket plántáltak az egyénekbe, amik évtizedekkel később nyomorították meg az utódok életét. A Date klán urának története ezt kiválóan mutatja be, igazi, átélhető emberi tragédiákon keresztül. A történet legjobb része a családi vonal felvonultatása, remek színészi megformálásokkal.

A Tv film most már magyarul is megtekinthető "meesee" munkájának köszönhetően. Nem árt észben tartani annak, aki az Interneten szeretné megtalálni, hogy létezik egy másik tévés feldolgozás róla, ugyanezzel a címmel. A főszereplőkről viszont könnyen megkülönböztethető a két verzió. A hozzáférése viszont már korántsem lesz egyszerű, aki letölteni szeretné. Viszont kiváló DVD változatokat lehet kapni hivatalos úton. Támogassuk a rajongók által fenntartott kis kiadócskákat, különben hamarosan nem lesznek utánpótlási források.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr344562464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Máté Balogh 91 2018.03.06. 16:02:41

Helló megkérdezhetem te honnan szerzed be ezeket a filmeket? mert az Oda Nobunaga-ról szóló filmet megtaláltam de ezt a Date Masamune-sat sehol sem találom még imdb-n se :P

Oldfan 2018.03.06. 16:30:39

@Máté Balogh 91: Helló!

A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/
süti beállítások módosítása