Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Shinobi no Mono 01 (1962)

2011. augusztus 29. - Oldfan

Ha nem ismerős a cím, akkor a "Ninja, A Band of Assassins" talán már az lesz. Nemzetközi forgalmazásban így jelent meg, de nekem jobban tetszik az eredeti cím. Valahogy kifejezőbb. A mára híressé lett filmfolyam 1962-ben indult útjára. Bármilyen meglepő, de az első nindzsa film volt, ahol a rettegett harcosokat, mint hús-vér emberi lényeket mutatták be, valós konfliktusokkal, erényekkel és gyengeségekkel. Előtte csak mint természetfeletti tulajdonságokkal bíró emberek szerepeltek, akik akár villámcsapással is képesek elpusztítani az ellenfeleiket.

Javában dúl a belháború a középkori Japánban. A rendkívül ambiciózus Oda Nobunaga hadúr az Iga nevezetű tartományra feni a fogát. A nindzsákban, csakúgy, mint bárki másban, aki ellenállásra képes, csupán elpusztítandó ellenfelet lát. Felégeti a hegyi kolostorokat, majd az ezen felbőszült shinobik faluját akarja megsemmisíteni. Ott él Goemon, egy tehetséges, de naiv ifjú, akinek feltett célja, hogy kiváló harcos legyen belőle. A klán vezetője ravaszul olyan csapdahelyzetbe viszi, hogy "önként" vállalja a hadúr elleni merényletet. A számító főnöknek nem ez az egyetlen titka, még a saját harcosaival sem őszinte. A szinte lehetetlen feladat elvégzésére azért akadnak merész nindzsák...

A főhős, Goemon, valós személy volt, s egyike azoknak a kevés nindzsa harcosoknak, akiknek a tettei a történelmi forrásokban szerepelnek. A szépreményű ifjú itt még csak tanonc, de máris felfigyeltek rendkívüli képességeire. Olyanok is, akiknek ez nem tetszik. Ha egyszerű "vadászat a nagyúrra" mozi lenne, aligha érte volna meg a folytatásokat. Pont az Iga klán belső konfliktusai adják a történet egyik erejét, mutatván, hogy nagy fegyelem és önuralom ellenére a képzett orgyilkosok sem voltak fából. További erények a valós nindzsa eszköztár felvonultatása, meg az akkoriban még szokatlan nyers realizmus. Olyan korban járunk, ahol nem kértek kegyelmet, meg nem is adtak. Egyes jelenetei máig borzongatóak. Elképesztő, hogy egyszerű, de hatásos módszereikkel micsoda különleges megoldásokra voltak képesek a merénylők. Nem csoda, ha rettegték őket, és mindenféle mendemondák kaptak lábra róluk.

A történet kellően mozgalmas és kiválóan mutatja be a hadurak korszakának idejét. Tartózkodik a túlzásoktól, és hiteles karaktereket ábrázol. A szaktanácsadók az akkor élő nindzsa mesterek voltak, akik először fedték fel azokat trükköket, amelyekkel a shinobik harcoltak szamurájok ellen. A film sikere egy meglehetősen hosszú életű sorozatot hívott életre. Az első két mozi mostanra már kapható felújított, szélesvásznú változatban, és magyarítás is készült hozzájuk.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr213188753

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása