Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Crimson Bat-Oichi:Wanted, Dead or Alive (1970)

2012. január 03. - Oldfan

Azt hiszem, a maga nemében egyfajta csúcs, hogy négy Oichi történet került forgalmazásra mintegy 12 hónap leforgása alatt. Még a fölöttébb népszerű Zatoichi mozik esetében is csupán 3 volt a legjobb év, pedig akkor volt a népszerűsége csúcsán a saga.

Oichi csúffá teszi egy kierőszakolt házasság vőlegényét. Nem csoda hát, hogy jelentős vérdíjat tűznek ki a fejére azok, akiknek keresztezi a terveit. Japán válogatott gonosztevői igyekeznek begyűjteni a szép summát, ami nehezebbnek bizonyul, mint azt elsőre gondolják. Menekülőben van a fejvadászok elől, de nem habozik segíteni egy szegény halászfalu lakóin, akiket meg akarnak fosztani a lakóhelyüktől a korrupt hivatalnokok. Pedig olyan ellenfél vár rá, aki felülmúlja a kardforgatásban…

Fogják el Oicsit 04.pngA sorozat negyedik, befejező részében ismét új Oichit ismerhetünk meg, a ”körözött bűnözőt”. Míg a második filmben ő volt a fejvadász, ezúttal a másik oldal keserveit kénytelen megtapasztalni. Jó hír, hogy tanulva az előző rész elhamarkodott, forgatókönyvileg széteső mozijának vegyes fogadtatásából, ezúttal ugyancsak összeszedett, alaposan kidolgozott történettel kedveskedtek a már kialakult rajongói tábornak. Ugyanolyan alapos, kimunkált film ez, mint az első volt. Számos valós, a korra jellemző helyzet és karakter van a precízen kiszámított helyzetekben. Erőszakos szamurájok, pénzéhes banditák, a törvényesség határán egyensúlyozó ronin, korrupt hatóságok, kiszolgáltatott köznép, tisztességes harcosok, árulás, önfeláldozás, ébredező érzelmek, van minden. Szóval, ügyesen keverték a kártyát.

Fogják el Oicsit 02.pngEz az első olyan Crimson Bat mozi, amelyben 1-1 jelenetnél letagadhatatlan a Zatoichi hatás, de nyílt „lenyúlásról” nincs szó, átvariálták a jeleneteket, de azért felismerhető, honnan jött az ötlet. Szintén először esik meg, hogy Oichi olyan helyzetbe kerül többször is, amikor úgy érezheti a néző, ezt nem ússza meg, valós a veszélyérzet. Előveszik a klasszikus szamuráj nagyjelenetet, amit eddig még nem alkalmaztak, amikor a magányos harcos nekivág az ellenfelekkel megrakott háznak, az esélyekkel mit se törődve, hogy a fő bajkeverőt elérje a megérdemelt büntetés. Na, meg olyan szintén előfordul, hogy Oichi nem bír el valakivel, ami kész szentségtörés. Kevés üresjárat van a moziban, pergő, akciódús jelenetek jönnek sorban.

Fogják el Oicsit-03.pngA szereplőgárdából kiemelkedik Tanba Tetsuro, aki nyilvánvalóan húzónévnek lett szerződtetve. Kisebb, de fontos karaktert alakít, meggyőzően. Személy szerint ez volt az első szerepe, amiben láttam, már akkor is megragadott markáns személyisége. Pedig akkor még nem tudtam róla, milyen nagy név a műfajban. A Richard Chamberlain fémjelezte „Sógun” sorozatból itt van Meguro Yuki, aki ekkor még nagyon fiatal. A film ismerős lehet az idősebbek számára, mert a 70-es évek közepén vetítették Magyarországon, „Fogják el Oicsit élve vagy halva!” címmel. Mostanában megjelent felújítva, így az ifjabb korosztály megnézheti, mit "ettek rajta az ősök".

Fogják el Oicsit-01.pngA „kardforgatónő” tehát elérkezett az utolsó kalandjához. Gyakran mondják, az élet a legnagyobb rendező. A második filmben Oichi hirtelen szerelembe esett, ami a filmvásznon kissé légből kapottnak tűnt. Matsuyama Yoko, az ígéretes karrier előtt álló, népszerű színésznő szerelmes lett. Ahogyan az egy hagyománytisztelő japán hölgytől „elvárható”, otthagyta a stúdiók világát, a csillogást, és igazi háziasszonnyá vált. Ez volt Oichi legnagyobb átalakulása. Lehet, tudhattak valamit a filmes társak, mert a vak leányzó korát megelőzően, szinte egyszemélyes hadseregként vág rendet jakuzák, fejvadászok és szamurájok között egyaránt. Tehát Matsuyama kisasszonyt többé nem láthattuk a mozivásznakon, de Oichi szerepével megalapozta a szamuráj történetek rajongói között a máig élő legendáját.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr483516843

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása