Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Ninja Hunt (1982)

2012. április 22. - Oldfan

Manapság nagy divatja van a régi filmek újraforgatásának. Viszont az ötlet korántsem új. 1964-ben a TOEI filmvállalat leforgatta a The Ninja Hunt (Ninja gari) című, jól sikerült mozit, Konoe Jushiro főszereplésével. Mellőzték az akkoriban népszerű humoros vonulatot, helyette egy thrillerszerű, sötét tónusú történetet tálaltak föl.  Majd 20 évvel később már az egykori sztár fia domborított az új változatban, vagyis Matsukata Hiroki, aki már előtte művésznevet vett fel, hogy ne vádolhassák azzal, az édesapja hátán igyekszik karriert csinálni. Így utólag elmondható, tényleg a saját jogán lett sztár.

A mindig pénzéhes Sógunátus a Gamo klán birtokát szeretné bekebelezni. Ha meghal a kiskorú jogutód, rátehetik a kezüket a klán földjeire. Nem akarják a természet szeszélyére hagyni a dolgot, inkább a Koga nindzsákat bízzák meg, hogy rövid életű legyen az örökös. Az ellenoldal persze él a gyanúperrel, ők is fokozottan készülnek. Tapasztalt harcosokat fogadnak fel, akik között egynek különösen van oka bosszút állni a gyűlölt shinobikon. Ő éppúgy nem tűr ellenállást a feladat megoldásában, mint az  ellenfelei. Az elszánt harcosok egyike sem ismeri könyörületet. "A cél szentesíti az eszközt" jelmondatot viszont nem mindenki fogadja el magáénak.

Miután a remake mára már szintén nem tartozik a legfrissebb kategóriába, és ez ellen nincs mit tenni, legalább az ismertetőt próbálom meg az aktuális viszonyokhoz igazítani, vagyis a fiatalabb korosztály nyelvezetéhez és igényeihez. Ők talán egyszer reagálnak valamelyik bejegyzésemre, mert az idősebbektől, akik pedig általában jobban kedvelik ezt a műfajt, úgy tűnik, erre reményem sincs. Na akkor:

Cselekmény: Van. Akciók, jó sűrűn. Tehát, aki nem szereti a bealvós filmeket, de a klipszerű vágástechnikát már sokallja, az jól jár a megtekintésével. Nem unatkozik, meg a szeme sem zsibbad és nem kap epilepsziás rohamot, mint egy Bourne rejtély történeten. Cselszövés akad bőven, de semmi átvitt értelem.  Könnyű követni a dolgokat, így sikerélményhez juttatja az IQ lemaradással küzdőket is. Hozzáírtak a régi sztorihoz, eltüntettek belőle pár, az első filmben homályosabb részt, vagyis jól dolgoztak. Bár több összecsapás láthatunk mint az elődjében, kerülték a vad túlzásokat, szóval hiteles a hangulat. A mostanság divatos felhozatalt ismerve, kifejezetten előnyére válik a mozinak.

Szöveg: Gondolhattak a különböző iskola reformokon felnőtt nemzedékekre, mert kevés benne a körmondat. Egyáltalán, nincs túldumálva sztori. Mindenki azt mondja, amit gondol. WARNING: De azért nem mindig, mert akkor semmi érdekesség nem marad. Már pedig csavar nem csupán a csavargyárban létkérdés, kell az a történethez is, hogy a nézők ne ásítozzanak.

Kép: Színes. A fekete-fehér snassz lett volna, már akkor is igen retrónak számított.  Egyébként is, mennyivel jobban mutat 1-1 kibukkanó női mell és a kibuggyanó vér technikolorban. Mert ezek is lehet számítani néha. Természetesen csak a nagyobb lelki épülés végett. Ja-ja, kell a drámaiság érzékeltetéséhez.

Szereplők: Christopher Lambert valószínűleg ott és akkoriban szerezte be a Hegylakóban forgatott katanáját, és kiokosította őket, hogy csak egy maradhat. Ezt maradéktalanul igyekeznek betartani - persze csak a másik fél csapatával kapcsolatban, mert megvan a magukhoz való eszük. Kockázatos hát kipécézni valakit a szurkolásra, mert magas a halálozási ráta. Matsukata deli szamuráj, bár annyira nem kemény, mint az örege volt, de azért vágja a dolgot. Meg azt, aki a közelbe jár. Néha már a sajátjai sincsenek biztonságban mellette. Elcsépelt hasonlat, hogy Naritának, a főnindzsának a szeme sem áll jól, de ezúttal ül a dolog. Neki valószínűleg a többi szereplőé nem tetszik, mert sebészi képesítés nélkül is gyakran igyekszik átszabni a kezére jutókét. A nők szépek, de a többségük azért nem kéne feleségnek. Túl könnyen rántanak kést, olyankor nem éppen életbiztosítás a közelükben lenni. Kinek hiányzik ez? Előbb-utóbb a mobiltelefonhoz is hozzáférnének, akkor meg az isten óvja a gyanútlan férfinépet.

Rendezés: Röviden: profi. Biztos, hogy felhasználta a régi filmet a rendező, de a Trabantból igyekezett Volvót varázsolni. Összességében elmondható, jól feltunningolta a régi alapot. Ha valaki belebotlana Japánban jártakor, fizessen neki egy palack szakét. Megdolgozott érte.

Kinek ajánlandó? Azoknak, akik arra vevők vevők, hogy a problémákat nem kell jogi útra terelni. Inkább a kardot csavarjuk meg az ellenérdekeltben, nem a szót a bíróságon. Akit eddig nem győztem meg, hogy ezt meg kell kukkantani, azt úgyis beoltották valami mással is a himlő elleni védőoltáskor. A film lezsírozva áll nálam pár éve, fordításra várva, de mindig a rövidebbet húzta. Ha valaki mégis szeretné magyarítva nézni, akkor itt kérheti, hogy vegyem sorra. Addig viszont leszek olyan lusta, tovább jegelem ezt az amúgy jó kis nindzsa aprítást. Erről ennyit, nem locsogok tovább. Elvégre már az ókori görögöknél járta a mondás, hogy aki 4 mondatban mondja el, amit kettőben is lehet, azzal nem árt vigyázni, mert más disznóságokra szintén képes.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr494466525

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása