Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

A Cruel Story (1964)

2012. szeptember 15. - Oldfan

A Cruel Story 03.pngA Shinsengumi híres Ikedaja fogadóbeli győzelme után sokan igyekeznek belépni a híressé vált csapatba. Enami Szaburo is közöttük van. A jelentkezőket durva próbatételnek vetik alá. A néhány kiválasztott szerencsésnek érzi magát, pedig még nem tudják mire vállalkoztak. A magánéletük minden részét fel kell adniuk, a legkisebb hiba halált vonhat maga után. Titkaik nem lehetnek a csoport előtt. Szaburo viszont titkolódzik és jó oka van rá...

A Cruel Story 02.pngA híres-hírhedt Sinszengumi (kiejtés szerint írva) számos alkalommal ihlette meg a japán filmkészítőket. A SHINSENGUMI CHRONICLES ismertetőjében többet is olvashat róluk az érdeklődő. Többnyire a hagyományos szamurájértékek védelmezőiként mutatják őket, de létezik egy másik felfogás is, melyet ez a film képvisel. Gátlástalan és könyörtelen, a hatalmi vákumot kihasználó, vidékről felsereglett törtetőkként ábrázolják őket, akik között bizony sok beteg lelkületű is volt. Leplezetlenül a saját érdekeiket helyezik előtérbe a nemzet haszna helyett. Ezért ölik meg a csoport eredeti szervezőit és építik belső kémhálózatukat az új vezetők. Paranoiásan gyanakvóak, saját embereikre éppoly veszélyesek, mint az ellenségeikre. Világukban még az igaz szerelem is veszély hordoz. Amikor a végén, hatalmuk csúcsán hadba indulnak, a történelmi ismeretekkel rendelkező néző tudja, hogy a pusztulásba tartanak, de senki nem sajnálja őket.

A Cruel Story 01.pngA legdurvább fekete-fehérben leforgatott japán filmnek tartják. Valószínűleg így van. (Tai Kato képileg sem finnyáskodott, de a zene vagy a résztvevők reakcióinak mutatásából elsőrangúan átjön, mit érezhetett, aki belecsöppent egy-egy váratlanul és durván lecsapó, "visszavonhatatlan eseménnyel" járó helyzetbe.) A szó szerinti, kissé szájbarágós eredeti cím szerint:" Kegyetlen történet a Sógunátus bukásának végnapjaiban". Tökéletesen fedi a lényeget. A szamurájokról mutatott sötét világkép a THE SWORD OF DOOM erkölcsét vesztett társadalmát idézi fel, míg a képi-tartalmi megjelenítés az ONIBABA lidércnyomásos világát. Egyike az 1960-as évek formabontó, a hagyományos szamurájtörténeteket átalakítani akaró műveinek. Ha kiemelkedő nem is lett, jó film azért igen. Könnyű. felhőtlen szórakozást nem ad, de elgondolkodtató. Meg alaposan odavág a szamuráj romantikának. Mostanra már felújított változatban is létezik.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr184717195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása