Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Bounty Hunter Muyonosuke 1990

2017. március 31. - Oldfan

Ismét egy újabb fejvadász történet. Ezekről csak annyit, hogy ha az Interneten az ember beüti a keresőbe a „bounty hunter” szópárost, minimum négyezer találatot kap rá válaszul. Lesz köztük manga, képregény, disztópiás sci-fi, bűnügyi történet, westernek sora és sorozatok tömkelege, és számos erőszakos alak, főhősként. Nálam persze ezen "daliák" sora eleve halva született, esélyük sincs papírra kerülni. Marad a jól bevált zsáner, tehát szamuráj az illető. Sokadszor írom le, hogy kedvelem Takahasi Hideki személyét és a filmjeit. Ezúttal ismét ő van terítéken, de csak átvitt értelemben, ellenben a történetben ő fekteti ki szép számmal a rosszfiúkat. No de ne ilyen gyorsan, előbb hadd ismertessem, miről is van szó.

Mujonoszuke, a fejvadász, veszélyes szakmáját űzve járja Japán kanyargós útjait. A megélhetés biztosítása mellett személyes okokból törtet a gonosztevők után. Az apja gyilkosát szeretné megtalálni, aki 15 évvel ezelőtt, még ifjúként, őt is megvakította a fél szemére. Az egyik vidéki útján olyan hírt kap, ami ad némi reményt, hogy ezúttal talán jó a nyom. Viszont váratlanul sok és kemény ellenfél szakad a nyakába, továbbá egy árván maradt kisgyermek, aki végképp nem hiányzik neki az ellene fenekedő kardok viharában. Ám egy igaz szamuráj nem hagyhatja cserben a védelemre szorulót. Mujonoszuke erkölcsi érzéke és a kardja egyaránt jól működik, ennek ellenére vajmi keveset jut előre a keresésben. Szerencsére váratlan segítsége akad. Kérdés, bízhat-e az illetőben. A fejvadász szakmában ugyanis mindenki tudja, hogy miközben becserkészi körözött személyt, őrá szintén vadásznak.

mujonoszuke_01.png

Igyekeztem kevéssé közhelyesre venni a rövidke szinopszist, de nincsenek illúzióim arról, hogy a szamurájos mozik kedvelői mostanra felfogták, korántsem az eredetiség miatt érdemes megnézni a filmet. Tényleg így van, számos visszaköszönő elem bukkan fel a cselekményben, amiket más filmekben épp eleget láthattunk. Aki valami szokatlanra vágyik, másfelé kopogtasson. Viszont mentségére szóljon a TV darabnak, az összképet illetően semmi gond nincs. Sőt, merem mondani, a műfajon belül kifejezetten épkézláb mesét tálalnak fel a vállalkozó kedvű nézőnek. Az alaphelyzet világos, fordulatok akadnak, ha nem is túl meglepőek, de azért mindig adnak valami apró pluszt a továbblépéshez. A rejtélyek csak módjával nevezhetőek valódi fejtörőknek, ügyes variációknak már inkább. Vannak kardélre hányandó testvérek, felbérelhető nindzsák szintén akadnak, bandaharcot vívó jakuzák sem maradnak el, titkolt vonzalom, harcművész ellenfelek. A végig a háttérben sunnyogó főgazfickó szintén nem marad le a listáról, és senkinek ne legyen kétsége afelől, hogy a szimpatikus "shokin kasegi" nagyon megbosszul rajta minden addigi disznóságot. Rászolgál az ipse, nem vitás. Lelkiismeretlen, mohó, és hazudós, de legalább harcolni tud, hogy valami jót is lehessen róla mondani. A sorjázó akciókon túl többször is felbukkan a humor. Az európai ízlésnek ugyan kissé harsány és túljátszott, de színesítésnek megteszi.mujonoszuke_02.png

Mondanom sem kell, a változatosan koreografált vívójelenetek adják a történet sava-borsát. Takahasi mestere az „egyedül a tömeg ellen” csatáknak, ahol remekül érvényesül a fizikai ereje és a kiváló vívótudása. Igazi egyszemélyes „show” ez, ahol mindenki az ő keze alá dolgozik. A blog olvasóinak semmiképp nem lesz újdonság a most következő, kissé malíciózus megjegyzésem, miszerint szegény Hideki szenszejt "nem hagyják öregedni" a főnökök. A mese szerint maximum a huszas évei közepén járhatna, de intimpistáskodás nélkül csak annyit írhatok, hogy jól láthatóan nem annyi. A népszerűsége az ehhez hasonló "túlkoros szerepek" ellenére töretlen, mondhatni a telefonkönyvet is el lehetne adni vele kalandfilmként, de hál’ istennek ismét igazi színésztársai akadnak. Legalábbis azok között, akiknek kisebb, ám fontos karaktert kellett eljátszaniuk. Tulajdonképp csak a mellékszeplők között éreztem, hogy azért akadt, aki nem találta a helyét, és emiatt rossz felfogásban vitte végig a karakterét. A jakuzáknál szökésben és inkognitóban élő szamuráj rendőr ilyen volt, szinte a ripacskodásig jutott a végén. A tűzrőlpattant „Démon lány” annál szimpatikusabb volt és nem csak a külseje miatt. Úgy vélem, Meikó kisasszonyra sokan rá fognak ismerni más mozikból.mujonoszuke_03.png

A fényképezést átlagosnak tartom, a zene úgy szintén az lett. Sokadszorra is meglep, hogy a japánok mennyire szeretnek andalító dallamokat használni még akkor is, amikor a történet feszültségét lehetne emelni egy rámenősebb hangszereléssel és borzongatóbb fő zenei témával. A rendező, Makigucsi Judzsi, megbízhatóan tette a dolgát, de semmi extrát nem mutatott a film levezérlésében. Mujonoszuke kalandjai, - mint annyiszor – eredetileg manga formában láttak napvilágot 1969-ben, mintegy 15 kötetben. Akkor még „Veszett kutya” néven rettegték az alakját az ellenfelei, ami arra utal, hogy rajzolt hősként jóval rámenősebb lehetett, mint a mostani feldolgozásban. Hiába no, a TV-s előírások miatt sokszor kimiskárolják az eredeti karaktert, különben nem mehetne adásba a végtermék. Szolid, sokkolás mentes a látvány, kevés paradicsomlé fogyott a forgatáskor.mujonoszuke_05.png

Összegzésül azt mondom a kedves olvasónak, hogy időben, kiállításban és akciókban bővelkedő filmmel van dolgunk.  Igazán maradandót nem hoztak össze, viszont amíg tart a kb. 140 perc, unatkozni nem lehet. A valódi drámát elkerülték, csak bonyodalmakra futotta. Mujonoszuke története a szórakoztatás jegyében fogant, annak viszont teljesen megfelel. Innentől kezdve mindenki maga dönti el, hogy belevág-e a megnézésébe. Már magyar felirattal is megteheti.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr5112383651

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Deansdale 2017.04.23. 15:46:10

Üdv, az űzött szamurájról nem tudsz valami letölthető / neten nézhető kópiát? Az sem baj ha VHS forrásból van.

Oldfan 2017.04.23. 15:55:26

Helló!
Sajnos, változatlanul nem hozzáférhető. Semmiféle kiadásban nem létezik. Még Japánban sincs nyoma. Magam is régóta kutatok utána. Írtam a jogtulajdonos cégnek, de azt válaszolták, hogy nekik is csak egy béta-verziójuk van belőle, amit nem adnak ki. Úgy tudom, a stúdiónál elkallódott a mesterszalag, ezért remény sincs egy felújított kiadásra.
süti beállítások módosítása