Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Three Outlaw Samurai (1964)

2012. július 15. - Oldfan

Three Outlaw Samurai 01.pngVannak olyan történet elemek, amelyek kortalanok. Ha ügyesen vegyítik őket, akkor pedig ezredszerre sem fogja kifogásolni azt a néző, mert a sokadik látásnál is képesek katartikus élményt adni.  Nincs ez másként a Hét szamuráj, a Harakiri, vagy éppen a lentebb taglalt mozi esetében. Ihletett állapotban készültek, sikerült túllépniük a műfaji korlátaikon, egy magasabb szintre emelkedtek. Klasszikusok, a szó legnemesebb értelmében.

 Three Outlaw Samurai 02.pngMagányos szamuráj ballag a dombon. Ronin,  viharvert a kinézete. Talál egy hajtűt, lemegy a völgybeli házhoz, hogy visszaadja, de meglepetés éri. Kétségbeesett parasztok próbálják a klán urához eljuttatni a kérvényüket, amiben az adó csökkentését kérik. De a helybeli földesúrnak feltett szándéka, hogy ezt megakadályozza. A presztízs fontosabb, mint az igazság.  Chiba, a gazdátlan szamuráj, ugyan akarata ellenére keveredik a lázadásba, de nem az a típus, aki félbehagyja a dolgait. Társai is akadnak, de az ellenfél létszáma sokkal nagyobb. Élet-halál múlik egy-egy döntésen.

 Three Oulaw Samurai 03.pngHideo Gosha első filmje, amit rendezőként jegyzett. Előtte mint riporter és producer tevékenykedett. A rendezői székben történő debütálása rögtön ragyogóan sikerült. Ez a film minden 10-es szamuráj mozi listán megtalálható közel 50 évvel az elkészülte után is. Legfőképp annak köszönhetően, hogy legalább annyira drámai történet, mint csambara, pedig látványos összecsapás van benne bőven. A film nagy erénye a kiváló forgatókönyv. Tiszta történetvezetés, fokozatosan növekvő érzelmi feszültség, hiteles szituációk. Gosha otthon volt a szamurájok korában, így nincs a filmben egyetlen olyan mozzanat sem, amit ne éreznénk valószerűnek. Hihetőek az emberi indítékok, remek a korrajz.

Three Outlaw Samurai 04.pngA kalandfilm elemek mozgalmassá teszik a történetet, de nem uralják annyira, hogy elsikkadjon a lényeg. Kiváló színészek segítették a munkáját. Tanba Tetsurót szintén ez a mozi röpítette a keresett színészek közé. Karizmatikus alakját aligha felejti el, aki látta a filmet. Hira Mikijiro később a Sword of The Beast-ben bizonyít igazán, de itt szintén leteszi a névjegyét. Nagato Isamu ekkor már ismert jellemszínész volt. Nálunk aztán a Kardforgatónő első kalandjának öreg mestere hozta be a köztudatba. Mindhárman igazi harcművészek, de mint később annyiszor, ezen a téren Gosha rendkívül igényes volt. Következésképpen az összecsapások borzongatóan valósnak látszanak. Zene és képi világ tökéletes összhangban működik a történeten belül. Mondhatni, a filmnek nincs gyenge pontja. Minden idők egyik legjobb szamurájos kalandfilmje. Felújított változata és a hozzá illő magyar felirat elérhető.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr784637891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása