Szamurájfilmek

Szamurájfilmek

Nemuri Kyoshiro 01 (1963)

2013. január 05. - Oldfan

Az 1960-as évek elején a japán filmstúdiók válságot éltek át. A közönségnek elege lett a lovagias, daliás, jótevő, de kimódolt, a valós élet problémái helyett mindenféle papirosízű konfliktusokat bemutató játékfilmekből. A "képregénymélységű"  történetek unalomba fulladtak, bármilyen szép kivitelben is kerültek vászonra. A szamurájfilmnek meg kellett újulnia.

Nemuri 01-B.pngAz egyik lehetséges kitörési pontot Gosha Hideo és társai munkássága jelentette. Megjelentek a szamurájkorszak sötét tónusú filmjei, melyeknek főszereplői egy kegyetlen, bürokratikus korszakban vívják nem mindig egyértelműen pozitív harcaikat. Munkájuk úttörő jellegű volt (lásd: Sword of The Beast ismertetője). Másik lehetséges kitörési pont a rendhagyó hősök megjelenítése volt. Ekkor született meg Zatoichi legendás alakja, Goemon, a nindzsa, hogy csak a legsikeresebbeket említsem.Továbbá Nemuri Kyoshiro, egy olyan szamuráj, aki önként vállalja a ronin lét viszontagságait. Származása homályos, tettei kiszámíthatatlanok, néha megkérdőjelezhetőek. Fütyül - ő másképp mondja - a Bushido alapelveire, igazi fapofa, nagy "nőbarát", élvezi az életet, meg azt, hogy senkinek sem engedelmeskedik, csak a saját kénye-kedvének. Nem ő a szamuráj ideál, az már biztos. Lételeme az izgalom, szinte betegesen vonzzák a rejtélyek, máskor meg semmi sem érdekli. Tenyérbemászó viselkedése miatt sok ellensége akad, de rendkívüli, ritka kardforgató technikája minden bajon átsegíti. Megérzi a halált, a nyomorúságot és vonzza a balsorsot, közel kerülni hozzá nem érdemes, de maga szintén tesz róla, hogy magányos maradjon. Gyermekkorában sokat szenvedett, ezért gyűlöli a hatalmaskodókat és a kereszténységet. (Fokozatosan tárul fel a sorozat folyamán, mik ezeknek az okai.) Egyetlen, állandónak mondható pozitív jellemvonása, hogy kiáll a reménytelen helyzetben lévők mellett, bár erősen szelektál a nehezen követhető logikája szerint.

Nemuri 01-A.pngNemurinak egy veszélyes titkot rejtő szobor kelti fel az érdeklődését, mely egy befolyásos klán úr végzetét jelentheti, akinek a birtokára nem nehéz bejutni, de élve onnan kijönni annál inkább. Társával - vagy ellenségével? - a kínai származású karate mesterrel indulnak az előkerítésére. Nyomában van egy pimasz alak, aki a technikájának titkait szeretné ellesni, meg szerelmi vetélytárs is egyben, de állandóan a szolgálatait ajánlgatja. Zűrzavaros helyzet, nehéz eldönteni, ki segít és ki az ellenség - igazán Kyoshirónak való helyzet. Nindzsák, szamurájok, gonosztevők - lehet válogatni az ellenfelekből. Ám főhősünk pokolian tud vigyázni a bőrére...

Nemuri 01-C.pngA sorozat indítására a már jelentős tapasztalatokkal bíró Tanaka Tokuzót kérte fel a stúdió, aminek a vezetése azért óvatosan kísérletezett. (A rendező munkásságának egyik a kiváló darabja, a "The Betrayal" , amiről itt van ismertető.) Így Nemuri rendhagyó karaktere egy hagyományos stílusú kalandfilmben bukkan fel először. A karakter megteremtője az a Shibata Renzaburo, aki híres volt rendhagyó stílusú munkáiról (pl.Shinsengumi Chronicles). Wakyama Tomisaburo a film készültekor még nem tartozott a sztárok közé, de mostanra már az ő szerepeltetése szintén emeli a mozi értékét. Ichikawa sajnálatosan rövid életének az egyik legnagyobb sikerű karakterét vitte vászonra. Összesen 12 Nemuri mozi készült vele, az utolsó közvetlenül a halála előtt.

Nemuri 01-D.pngA hagyományos szamurájfilm stílus találkozása néhány rendhagyó elemmel kibővülve közönségbarát mozit eredményezett, de az is igaz, a  bemutatásakor különösebb figyelmet nem keltett. Csak a negyedik epizód hozta meg az áttörést és az azóta sem szűnő keresletet a különc ronin viselt dolgai iránt. Ichikawa rendkívüli népszerűsége miatt egy darabig leálltak a kalandjai, mert nehéz volt az ő örökébe lépni. Aztán, mint mindenen, túllépett az élet az általa hagyott űrön. Kyoshiro visszatért Japán hétköznapjaiba. Készült róla Tv sorozat, máig játsszák színpadon a kalandjait. Alakjának színészi megformálása nagy kihívás, de gyakorlatilag biztos népszerűséget hozó szerep a szerencsés kiválasztottnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr784987554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása