Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2013.03.23. 07:41 Oldfan

Nemuri Kyoshiro 13 - Full Moon Swordsman (1969)

Címkék: csambara Matsukata Hiroki

Ichikawa Raizo hirtelen halálakor mintegy féltucatnyi előkészített filmjéhez kellett új szereplőt találnia a DAIEI stúdiónak. Miután az ő személye akkorra már legendává lett, nem volt egyszerű a feladat. Nem is tolongtak érte a színészek, pedig komoly kiugrási lehetőséget adhatott. Vagy hatalmas bukást, ha a közönség nem fogadja el a sztár helyébe lépő új arcot. Végül a berkeken belül a pályakezdő Hiroki Matsukata lett kijelölve a pótlásra, aki neves színészdinasztia sarja volt.

Nemuri 13-A.pngA vörös hajú félvér, mint annyiszor már, ismét rossz pillanatban lép közbe, így magas rangú ellenségeket szerez magának. Kyoshirónak mindez nem újdonság, az ellenfeleinek annál inkább a ronin makacssága és veszélyessége. Bár a megszokott hányavetiségével áll az ügyhöz, hamarosan rá kell jönnie, ezúttal nem teheti meg, hogy félvállról vegye, mert a véletlen igazán gonosz, a legfelsőbb körökhöz kapcsolódó, veszélyes politikai terepre sodorta. Ám Nemuri nem szokta félbehagyni azt, aminek nekilátott, így aztán felforrósodnak az események…

Nemuri 13-B.pngEgyszerre hálás és hálátlan dolog egy legenda helyébe lépni. Igazi kihívás színésznek, rendezőnek egyaránt. Tovább vinni valami sikereset úgy, hogy ne akarják majd szolgai másolással vádolni. Ezzel a feladattal kellett megbirkóznia a Kazuo Ikehiro és Hiroki Matsukata rendező-színész párosnak. Az ügyben legnagyobb gond természetesen a főszereplő személye volt. A halála előtt Ichikawa magasan képzett, elképesztően népszerű színésznek számított, aki a pályafutása csúcsán járt és a szebbik nem rajongásának tárgya volt. Amihez hozzányúlt, aranyat fialt. A Nemuri sorozat a kezdeti botladozások után ekkorra már jókora rajongói kört vívott ki magának. Badarság lett volna megpróbálni, hogy egy az egyben a helyébe lépjen valaki. Továbbá az érintett Hiroki maga is tisztában volt, hogy színészileg nem mérkőzhet Ichikawával. Vívni viszont már kiválóan tudott. Így aztán megszületett, két film erejéig, az új Nemuri. Sötétebb karakter mint az eredeti, talán még veszélyesebb, bár igazán azzá majd a következő, filmben lesz, ami hosszú időre zárta a kalandok sorát. Mint férfi, nem a nők azonnali elbájolója, de az a veszélyesen élő, félig jótevő, félig gazfickó, amely típusra bukik a nők jelentős része. Nemuri 13-C.pngEz már illett a kezdő színészhez és kitörési lehetőséget adott volt. Azért a stúdió és a rendező csak módjával vállalták a kockázatot. Megmaradtak a sorozat bevált fordulatai, jellemei. Ez a film igazából semmi újat nem hoz a történet jellegét illetően. Persze azért kerek, logikailag jól összerakott. Matsukatát többnyire csak távolabbról filmezik, közelképet ritkán kap. A rendező érzi, a színészi játékával óvatosan kell bánni. Másrészről viszont valószínűleg az eredeti 14 film talán legtöbb akcióval rendelkező történetét vették fel. Minden 8-10 percre jut valami mozgalmas jelenet. Az új Nemuri talán kevésbé elegáns, mint a régi, de elképesztően hatékony, ha előkerülnek a kardok. Egyértelműen ez viszi el a mozit. A zene, fényképezés, rendezés megbízhatóan jó, de igazán emlékezetre méltó dolgot én nem találtam egyikben sem. Jó kalandfilm és kész.


Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr325135043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.