Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2013.03.04. 06:00 Oldfan

Nemuri Kyoshiro 12 - Castle Menagerie (1969)

Címkék: kazou ikehiro csambara mozgalmas Ichikawa Raizo

Előbb-utóbb minden sorozat véget ér, a sportban és a filmvásznon egyaránt. Rendhagyó természetű hősünk kalandjainak búcsúepizódja - az Ichikawa főszereplésével készültekre értve, - méltónak bizonyult az addigra már híressé lett filmfolyamhoz.

Nemuri 12-D.pngÁl-Nemuri követ el gaztetteket a fővárosban és hivalkodóan hátrahagyja a nevét az áldozatokon. Az igazi Kyoshiro, a maga fanyar humorával csak annyit mond rá, hogy belőle egy is sok ezen a világon, a hírnevének pedig úgysem árthat, elég rossz az mostanra. De amikor az áldozatok felbőszült rokonai őt akarják megölni, belátja, hogy muszáj lépnie. A nyomok a sóguni hárembe vezetnek, ahol az ágyasok háborúja dúl, nemtelen eszközökkel. Veszélyes terep, még a sokat tapasztalt, élveteg ronin számára is. De őt sem kell félteni, ha ötleteket kell előhúzni a bőre védelmére.

Nemuri 12-B.pngA kiszámíthatalan természetű szamuráj már több esetben összerúgta a patkót a sógun családjával, s ezek az epizódok mindig jól sikerültek. Az arrogáns felsőbbség a fürge kardú, pimasz, ám találékony ronin ellen sikeres vegyítésnek bizonyult. Ehhez jött most hozzá a hárem és a hatalom izgalmas, viszont fölöttébb veszélyes kombinációja, és ismét működött a recept. A környezet számos érdekes karakter és helyzet megírására adott lehetőséget, éltek is vele. A rendezői székbe olyan ember került, aki otthonos volt a kalandfilm műfajában, de felismerte a lehetőséget a nívó emelésére.

Nemuri 12-C.pngIkehiro Kazuóban megvolt a tehetség ahhoz, hogy képes legyen túllépni a kalandfilmes sémákon, de ne vesszen el a művészi véna erőltetésében. A látvány elemek növelésére már a 9, epizódtól tudatosan törekedett a stúdió, ez itt érte el a csúcsát. Időnként mintha átlépnénk a Akira Kurosawa Dreams című mozijába. Pazar maszkok, álomszerű kísértési képeket, szinte balettbe illő koreográfiát kapunk. Azért nem művészfilm a végeredmény, amit az is jól mutat, hogy ez lett a saga legkeményebb darabja, amit Ichikawával vettek fel. A stúdió érezhetően igyekezett alkalmazkodni a változó közönségigényekhez.

Nemuri 12-A.pngRaizo kissé már kezdett túl idős lenni a Shibata Renzaburo által teremtett karakterhez, de mint színész és harcos egyaránt kiváló. A két Nemuri pszichológiai ütköztetése pedig alkalmat adott neki, hogy új színt vigyen a szokásos jellemvonások mellé. A DAIEI mellé adta a kisebb sztárjait, így a mellékszereplők felhozatala átlagon felüli.. Érdekes lenne tudni, milyen irányba vitték volna tovább a vonalat a sorozatban, de ez már sosem fog kiderülni. Ichikawára viharos gyorsasággal és nagy erővel sújtott le a rák, hamarosan elhunyt.

Kellemes, helyenként a megszokott kalandos elemeket felhasználó, de néha azokon művészileg túllépő, professzionális szinten szórakoztató filmet kap, aki rászánja magát a záró kaland megtekintésére.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr785114732

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.