Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2012.09.15. 08:30 Oldfan

A Cruel Story (1964)

Címkék: dráma klasszikus

A Cruel Story 03.pngA Shinsengumi híres Ikedaja fogadóbeli győzelme után sokan igyekeznek belépni a híressé vált csapatba. Enami Szaburo is közöttük van. A jelentkezőket durva próbatételnek vetik alá. A néhány kiválasztott szerencsésnek érzi magát, pedig még nem tudják mire vállalkoztak. A magánéletük minden részét fel kell adniuk, a legkisebb hiba halált vonhat maga után. Titkaik nem lehetnek a csoport előtt. Szaburo viszont titkolódzik és jó oka van rá...

A Cruel Story 02.pngA híres-hírhedt Sinszengumi (kiejtés szerint írva) számos alkalommal ihlette meg a japán filmkészítőket. A SHINSENGUMI CHRONICLES ismertetőjében többet is olvashat róluk az érdeklődő. Többnyire a hagyományos szamurájértékek védelmezőiként mutatják őket, de létezik egy másik felfogás is, melyet ez a film képvisel. Gátlástalan és könyörtelen, a hatalmi vákumot kihasználó, vidékről felsereglett törtetőkként ábrázolják őket, akik között bizony sok beteg lelkületű is volt. Leplezetlenül a saját érdekeiket helyezik előtérbe a nemzet haszna helyett. Ezért ölik meg a csoport eredeti szervezőit és építik belső kémhálózatukat az új vezetők. Paranoiásan gyanakvóak, saját embereikre éppoly veszélyesek, mint az ellenségeikre. Világukban még az igaz szerelem is veszély hordoz. Amikor a végén, hatalmuk csúcsán hadba indulnak, a történelmi ismeretekkel rendelkező néző tudja, hogy a pusztulásba tartanak, de senki nem sajnálja őket.

A Cruel Story 01.pngA legdurvább fekete-fehérben leforgatott japán filmnek tartják. Valószínűleg így van. (Tai Kato képileg sem finnyáskodott, de a zene vagy a résztvevők reakcióinak mutatásából elsőrangúan átjön, mit érezhetett, aki belecsöppent egy-egy váratlanul és durván lecsapó, "visszavonhatatlan eseménnyel" járó helyzetbe.) A szó szerinti, kissé szájbarágós eredeti cím szerint:" Kegyetlen történet a Sógunátus bukásának végnapjaiban". Tökéletesen fedi a lényeget. A szamurájokról mutatott sötét világkép a THE SWORD OF DOOM erkölcsét vesztett társadalmát idézi fel, míg a képi-tartalmi megjelenítés az ONIBABA lidércnyomásos világát. Egyike az 1960-as évek formabontó, a hagyományos szamurájtörténeteket átalakítani akaró műveinek. Ha kiemelkedő nem is lett, jó film azért igen. Könnyű. felhőtlen szórakozást nem ad, de elgondolkodtató. Meg alaposan odavág a szamuráj romantikának. Mostanra már felújított változatban is létezik.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr914717195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.