Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2012.07.12. 11:02 Oldfan

Samurai Rebellion (1967)

Címkék: dráma klasszikus Mifune Nakadai Kobayashi

Samurai Rebellion 01.pngAz egyik személyes kedvenc. Kobayashi, Mifune, Nakadai, dráma. Akár abba is hagyhatnám az ajánlót. Akinek ez önmagában nem  hozta meg a kedvét, úgyis rossz helyen jár. Nem kertelek, minden ízében kiváló történet a Harakiri rendezőjétől. Innentől tudjuk, mire számíthatunk. Minden ízében alaposan kidolgozott, tartalmas, de ugyanakkor mégis a néző igényeit szintén figyelembe vevő kiváló mozira. Kobayashi nem először, és szerencsére nem is utoljára, bizonyította, hogy a képírás legnagyobb művészei közé tartozik. Egyike a legnagyobb japán mestereknek.

Samurai Rebellion 02.pngA Matsudaira klán ura gyermekének anyját, megunt szeretőjét hozzákényszeríti az egyik hűbéresének a fiához. Megalázó helyzet. Ám a kényszerházasság váratlanul jól sikerül, közös kislányuk születik, boldogan élnek. De egy váratlan halálesetben meghal az idősebbik fiú, az örökös. Az úr visszaköveteli egykori ágyasát, mert a klán jövendőbeli urának anyja nem lehet egy hűbéres felesége. Viszont a hűségnek is vannak határai, amit az önkényúr próbál feszegetni.

Samurai Rebellion 03.pngKobayashi filmje igazi mestermunka, ami az egyén lázadását mutatja be a társadalom ellen, elmenve a legvégső határig. A családot, a nők szerepét, a szamurájhűség határait veszi górcső alá, de a periferiális helyszínt és témát jóval túlemeli egy klán családi viszályán, fel a valódi erkölcsi magaslatokba. A Harakiri stílusában készült mű, igen erőteljessé teszi a zárt terek művészi kihasználása. A fekete-fehér képek beállításai a japán festmények zárt kompozíciós világát idézik. Helyenként nyomasztó, igen feszült, végig drámai érzetet kelt a nézőben. Ahogy Mifune átgázol a belső udvar gondosan elgereblyézett geometriai alakzatain, az többet mutat be szavak nélkül, mintha ordítozna haragjában. Az igazi tragédia végül mégis nyílt tereken bomlik ki. A zárókép kompozíciós bravúr, a végtelennek tűnő hatalmas totálkép beállítása ellenére képes a börtön bezártságát sugallni. A klánvilágból nincs kitörés.

Samurai Rebellion 05.pngAz idősödő "Császár", Toshiro Mifune, hatalmasat alakít az apa szerepében, aki élete vége felé képes túllépni addigi énjén a fia érdekében. (Érdekes, mert a rendező emlékezéseiben azt állítja, Mifunét akkor teljesen lefoglalta a saját produkciós vállalatának létrehozása, csak a felvételek idejére járt be. A játékán ezt nem venni észre.) Go Kato, a fiú, egyenrangú párja, ami nem kis szó. Számomra lenyűgöző volt Mifune abban a jelenetben, amikor a minden boldogságát elvesztett öreg szembefordul a tulajdon klánjának harcosaival. Csak az arca és teste játszik, egy hangot sem ejt, mégis végigsöpör a színen a halál lehelete. A Nakadai-jal vívott párbaj jelenetét pedig a westernfilmesek megirigyelhetnék.

Samurai Rebellion 04.pngA film, - csakúgy mint a Vihar kapujában, - elnyerte a Velencei Filmfesztivál díját a bemutatása évében, majd az Egyesült Államokban a kritikusok az év filmjének választották. Személy szerint: a japán vagy szamuráj mozi kategóriában mindenképp a legjobbak között a helye, de talán a zsáner határain túl szintén elfogadnák.

Kevés film van, amit jobb szívvel ajánlanék.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr714637951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.