Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2011.11.10. 14:39 Oldfan

Mission Iron Castle (1970)

Címkék: shinobi nindzsa filmsorozat fiktív fogyasztható

Ezt a filmet a Shinobi no Mono sorozat 9. epizódjának szánta a stúdió, de Raizo Ichikawa halála után kénytelenek voltak másnak átadni a főszerepet. Nem tartom a sorozat részének, mert stílusában eltér az eredeti filmektől, a legendás főszereplőt nem is említve. Viszont az adatbázisokban azért így érdemes rákeresni. Azt, hogy ez a mozi tényleg a kultikus sagához tartozik-e, a megnézésével lehet eldönteni. Részemről úgy érzem, pénzügyi megfontolások miatt lett ezzel a címmel a piacra dobva.

Iga nindzsák kis csapata kap megbízást Oda Nobunaga húgának az elrablására. Ez jó alkalomnak tűnik nekik, hogy megbosszulják a tartomány elpusztítását. Viszont szigorú parancsot kapnak, hogy a hölgynek nem eshet baja. Ráadásul a "Vaserődöt" 3000 szamuráj óvja, a név nem pusztán elméleti alapon született. További figyelmeztető jel, hogy az előző shinobi csapatból egy sem tért vissza. Ez persze nem tartja vissza az elszánt "árnyékokat", hogy felvállalják a lehetetlennek tűnő küldetést. Nyilvánvaló, hogy ellenük felállított halálos csapdák várják őket, meg a fogollyal való kijutásra is valami módot kell találni. Bizony, kemény diónak tűnik...

A bevezetőből már sejthető, hogy hagyományos, "küldetéses nindzsa mozit" kapunk. Olyannyira az, hogy az első 15 perc a filmes közhelyszótárt veszi elő. Szerencsére az alaphelyzet tálalása után a a feladat végrehajtásának bemutatása már jobban sikerült. Mozgalmas, látványos akciók jönnek. Mégis, számomra itt a legnyilvánvalóbb, hogy ez a film nem illik az eredeti sorozatba. Ott ugyanis nagy hangsúlyt fektettek a valós nindzsa praktikák bevetésére, míg itt minden látványos elem ellenére is érződik, hogy sok minden bizony a filmesek kitalációja. A történet logikája időnként megbicsaklik, érezhető, hogy beleírtak a forgatókönyvbe olyanokat, amit Ichikawa soha nem hagyott volna benne. Persze az ő tekintélyével ezt meg lehetett tenni, de a pályakezdő Matsukata Hirokinak erre módja nem lehetett. Őszintén szólva, valahol a stúdiót is megértem. A "váltótárs" színészi képességei jóval gyengébbek még a nagy elődnél, így bár formailag Matsukata a főszereplő,  bizony korántsem övé a legjobban megírt karakter. Inkább csak a fizikai képességeit igyekeznek kihasználni, meglehetősen kevés közelképet láthatunk róla, ahol "színészkedni" kell.

A forgatókönyv a gyenge indítást kinövi, később van benne finom szerelmi szál, kifejezetten jó, thriller-szerű hangulat a nindzsákra vadászó nindzsa belépésénél. A végére tényleg minőségileg feljavul. A kiszemelt célpont szamuráj hölgye igazi drámai karakter. A számtalan tragédiát átélt, újabb kényszerházasság elől menekülő gyermekes asszony már csak méltó eltávozást akar ebből a létből, reménykedve egy jobban. Alakja szembesíti a hőseinket, milyen embertelen feladatot vállaltak. A film legjobb része, pedig nem akciókkal van teli. A mozi stílusa egyenetlen. Kifejezetten jó részek éppúgy megtalálhatóak benne, mint melléfogások. A szamurájok megjelenítése a leggyengébb láncszem. Meglehetősen öntelt, de könnyen félrevezethető népségként jelennek meg. A valóságban azért jóval találékonyabb, de főként gyanakvóbbak kellettek hogy legyenek a viszály dúlta országban.

Összességében: Fogyasztható, "Mission Impossible" jellegű mozit kapunk, amely ha nem is tud komoly értékeket felmutatni, untatni sem fogja a kedves nézőt. Kalandfilm kedvelők nyugodtan vadászhatják a nemrég megjelent, kiváló képminőségű, felújított változatot.

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr933368449

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.