Szamurájfilmek

Szamuráj és nindzsafilmek. A klasszikus drámáktól a történelmi mozikon át a véres exploitationökig. Csak ismertetők, sem film, sem felirat letölthetőség nincs. De személyes megkeresés esetén (email) segítek, ha módomban áll.)

Friss topikok

  • Oldfan: @vittorio: Szívesen. Hihetetlen, valaki megnézte, pedig nem színes és nem akciófilm. Hamarosan jön... (2018.11.29. 16:33) Inn of Evil (Az ördög fogadója) 1971
  • Oldfan: @Máté Balogh 91: Helló! A hadurak sorozatot innen szereztem be: samuraidvd.com/ (2018.03.06. 16:30) Date Masamune - The One-Eyed Dragon (1993)
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Ismerem a "céget." Semmi esetre nem vásárálok többé az illetőtől, és jó okom van... (2018.02.01. 16:35) Broken Swords 1969
  • Oldfan: @NinkyoTsukamoto: Először is, köszönöm a szavaidat! Eddig nem igazán tudtam, hogy ennek a blogocs... (2017.12.23. 16:21) Miyamoto Musashi - Sword of Fury (1973)
  • TroA: @Oldfan: Igen, oda kell figyelni a filmre. Ráadásul nekem kicsit nehezen megy a távol-keleti arc m... (2017.06.11. 11:52) Bushido (Shundo) 2013

Linkblog

2011.07.29. 20:17 Oldfan

The Lowly Ronin 04

Címkék: csambara tv sorozat toshio mifune

Az első mini-évad lezárása fölöttébb erőteljes volt televíziós viszonylatban. Gyanítom, nem akarták tovább hergelni a cenzúra bizottságot, ezért a következő, 3 részből álló, második évad nyitófilmje szolidabb lett. 

Miután lekötelezettnek érzi magát egy gyermekkel szemben, akinek az apját a szeme láttára ölik meg, vonakodva bár, a vándorló ronin visszaviszi a fiúcskát annak falujába. Az eldugott településen szokatlan dolgok fogadják, mint például játékbarlang, paraszti ellenállás a felsőbbséggel szemben, martalócok, és egy váratlanul bőkezű állásajánlat. A kérdés nem csupán annyi, mit várnak el cserébe, hanem az, mire megy ki a játék.

A sorozaton belül ez volt az első alkalom, hogy Jojimbo utánérzetre gyanakodtam. Ha nagyon lecsupaszítjuk a dolgokat, van is benne valami. Szerencsére, nem közvetlenül merítenek a közismert moziból, bőven írtak a forgatókönyvbe mellékszálakat, amelyektől több lesz a történet egy szimpla koppintásnál. Valahogy úgy voltam ezzel, mint a főhős, akinek káposztalevelekhez hasonlóan rétegenként kell lebontani a valódi indokokat torzsáig, vagyis a látszattól eljutni a tényekig, hogy a mozgatórúgók előkerüljenek. Elrontott életutak sora tárul fel előttünk. A társadalom különféle rétegeiből jött emberek, akiket megviselt az élet, a sajátjuk, vagy mások hibái miatt kényszerpályára kerültek, próbálnak boldogulni, s ha lehet, tisztességesnek maradni. Nem mindig lehet. Mögöttük állnak a gátlástalan bábmesterek, akiket csak a haszon vezérel. A feudális Japánban a termőföld szűkössége hatalmas értékké tette a rizsföldeket. Új területre szert tenni háború híján már csak valamilyen piszkos módon lehetett, úgy, hogy a gazdáit nem vette emberszámba a törtető. Elég sok dráma szól erről. Tulajdonképpen az alapötlet viszi el a történet építkezését, mert a számos, hiteles karakter révén kardcsörtetés nélkül sem unalmas az, amit látunk. Új elemnek mondható a ronin világ egyes szeleteinek felvillantása. Korántsem volt kellemes életforma, még ha a filmeken ennek ábrázolására nem mindig fordítanak gondot. Napi küszködés a betevő falatért, szálláshiány, az öltözet megviseltsége, és a lenézettség jutott nekik. Nem csoda, hogy szinte mindent elvállaltak, hogy kitörhessenek az ilyen létezésből. A „mi kutyánk kölyke” jellegű szolidaritás megmutatása más dimenzióba helyezi még a főhőst is, aki ezúttal nem az a megalkuvást nem mutató igazságosztó, amit az előző részekben láttunk. Továbbá, bár a felszínen mindig vállrándítással intézi el a megállapodásra szóló ajánlatokat, azért az emberi természetet nem lehet megtagadni. A vágyott család lehetősége nagy kísértés.

Kissé melankolikus történetet kapunk, hozzáillő stílusos zenével, korrekt színészi játékkal és rendezői megoldásokkal. A vége azért igazi Mifune harci parádé, mintegy kárpótlásul a néző türelméért. Bízom benne, hogy amint egy képpel is jelzem, magyar fordítás van a történetekhez, és nagyobb kedvet ad a beszerzéséhez, megtekintéséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://szamurajfilmek.blog.hu/api/trackback/id/tr903110515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.